MasterChef

sezon 10 odcinek 1

MasterChef 10 - powrót najlepszych

Magda Gessler, Ania Starmach i Michel Moran rozpoczynają poszukiwania kolejnego polskiego MasterChefa! Kto zachwyci wymagających jurorów, a kto „oddafartucha”? Comber z jelenia, śliwka ume, durian, czarny czosnek czy owoce morza to tylko niektóre z produktów, z którymi zmierzą się kandydaci do tytułu dziesiątego polskiego MasterChefa! Zanim poznamy uczestników jubileuszowej edycji, w studio pojawią się ci, którzy w poprzednich latach skradli podniebienia jurorów. W konkurencjach drużynowych walczyć będą ekipy czterech ostatnich edycji show. Najlepsi z najlepszych przygotują finger foodparty, a także tort na 10-lecie polskiego MasterChefa! Wygrani przekażą nagrodę pieniężną na wybrany przez siebie szczytny cel. Wśród uczestników między innymi: Matteo Brunetti, Rafał Fidyt, Laurentiu (Lorek) Zediu, Martyna Chomacka, Magda Waś i Sylwia Garska-Chmarycz. Na zawodników jesiennej edycji czekają spotkania z wyjątkowymi gośćmi. Już w pierwszym odcinku na Placu Szczepańskim w Krakowie powita ich zwyciężczyni pierwszej edycji programu – Basia Ritz. W kolejnych konkurencjach kuchnię MasterChefa odwiedzą też zdobywca gwiazdki Michelin- Przemysław Klima, specjalista od dań mięsnych – Tomasz Jakubiak, a także laureatka ostatniego sezonu – Ola Juszkiewicz. W studio pojawi się również najlepsza trójka szóstej edycji MasterChefa Juniora – Jagoda Łaganowska, Kazik Józefowicz i Staś Zawłocki. Niespodzianką będzie wizyta Małgorzaty Sochy, która wesprze zawodników w przygotowaniu dań na pierwszą randkę. Wydarzeniem jubileuszowego sezonu okaże się test od Jamiego Oliviera. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie smacznych posiłków z produktów, które Brytyjczyk ma w swojej lodówce. Kucharz pokaże też, jak przyrządzić danie z halibutem w roli głównej. Z kolei wyjątkowy masterclass przeprowadzi Paco Perez, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie. W jaki sposób zawodnicy zainspirują się jego potrawą? Kolejnym wyzwaniem będą najbardziej wymagające produkty zebrane ze wszystkich edycji programu –bycze jądra, grasica, ziarna kawy, świński łeb czy żabnica. Przyszli mistrzowie kuchni zmierzą się też z trzema rodzajami sufletów – serowym, słodkim i warzywnym, a także z dekonstrukcją jabłecznika. Z kolei Wojciech Korfel poprosi uczestników o stworzenie oszałamiającej smakowo i wyglądem potrawy wegańskiej. W konkurencji drużynowej zawodnicy pod okiem Dariusza Barańskiego będą musieli przygotować lunch dla winolubnych gości –czyli sommelierów – przystawkę pasującą do białego wina, danie główne do czerwonego oraz deser do różowego. Z kolei w Pałacu Mała Wieś kucharze zaserwują ekskluzywny lunch dla ambasadorów, składający się z amuse bouche, przystawki, dania głównego i deseru. Zwycięzca otrzyma 100 tysięcy złotych, kontrakt na wydanie własnej książki kucharskiej i statuetkę 10. polskiego MasterChefa.


Rozpoczynamy dziesiątą edycję MasterChefa! W tym odcinku słynna kuchnia wypełni się dobrymi znajomymi z czterech ostatnich edycji. Do rywalizacji o statuetkę staną ulubieńcy widzów i jurorów - uczestnicy, których po prostu nie da się zapomnieć! Rywalizacja będzie odbywać się w czteroosobowych drużynach. Każdy zespół będzie miał do wykonania trzy zadania, za które jurorzy będą przyznawać punkty. Wśród wyzwań znajdzie się przygotowanie finger food party, a także upieczenie tortu z okazji jubileuszu MasterChefa. Na koniec odcinka drużyna, która zgromadzi najwięcej punktów, wygra specjalną okolicznościową statuetkę oraz czek na 10 tysięcy złotych, które przekaże na wybrany cel charytatywny. Dobra zabawa, piękne wspomnienia i pyszne konkurencje gwarantowane!


Drużyny:


Niebiescy (szósta edycja): Natalia Gmyrek, Matteo Brunetti, Damian Sobek, Mateusz Güncel
Czerwoni (siódma edycja): Krzysztof Bigus, Mateusz Krojenka, Martyna Chomacka, Laurentiu Zediu
Zieloni (ósma edycja): Justyna Christiansen, Mariusz Komenda, Anna Łempicka, Magdalena Waś
Żółci (dziewiąta edycja): Tomasz Skobel, Karolina Źródłowska, Rafał Fidyt, Sylwia Garska-Chmarycz