Rozpoczynamy niezwykłą walkę o wejście do finału! Młodzi kucharze wyruszą do jednego z najwybitniejszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Krakowa, ale i całej Polski - dwugwiazdkowej restauracji Bottigliera 1881. Szef kuchni, Przemysław Klima, przygotuje dla uczestników niezapomniane menu degustacyjne. Po tych wyjątkowych doświadczeniach kucharze powrócą do kuchni MasterChefa, gdzie Przemek Klima podzieli się tajnikami przygotowania idealnej polędwicy Wellington. Kto okaże się godny finału i zaimponuje nie tylko Przemkowi, ale też reszcie jurorów?
W drugiej części odcinka zawodnicy zmierzą się z dwoma emocjonującymi wyzwaniami. Pierwsze z nich to przygotowanie azjatyckiego dania. Kto zaskoczy jurorów najwyższym smakiem i kunsztem azjatyckiej kuchni? Drugie zadanie będzie równie wymagające, a temat ukryty będzie pod tajemniczymi skrzyniami. Ci, którzy poradzą sobie najlepiej, zapewnią sobie upragnione miejsce w finale. Kto okaże się triumfatorem tych wyzwań?