W 5. odcinku kuchnię MasterChefa odwiedzi Sofia Konecka-Menescal, zwyciężczyni 12. edycji „Top Model”. Utalentowani kucharze staną przed nowym wyzwaniem, gdy otworzą złote skrzynki, ujawniając tajemnicze składniki – homary, langustynki, przegrzebki, krewetki argentyńskie i tuńczyka. Który z uczestników poradzi sobie z luksusowymi produktami spod złotych skrzyń? Czy ich kulinarne arcydzieła oczarują podniebienia Sofii i jurorów?
W drugiej części odcinka uczestnicy zmierzą się w emocjonującej konkurencji drużynowej, która nie tylko wymagać będzie wiedzy kulinarnej, ale także sprawdzi ich spryt i zdolność współpracy. Zespół, który osiągnie największy sukces, będzie bezpieczny, podczas gdy druga ekipa stanie w obliczu dogrywki. Tematem decydującego etapu będzie klasyczne meksykańskie burrito. Czy wszyscy zdołają stworzyć to wyjątkowe danie ze smakiem?