Gotowanie w prawdziwej restauracji to przeżycie, którego nie chce przegapić żaden z młodych kucharzy. Do profesjonalnej kuchni uczestnicy wejdą podzieleni na dwie drużyny. Każdy zespół przygotuje osobne, czterodaniowe menu dla jurorów, Szefa Kuchni Krzysztofa Żurka oraz… 11 tajemniczych gości, których młodzi kucharze nie zobaczą aż do ogłoszenia werdyktu. Dopiero wtedy okaże się, że gotowali dla swoich rodziców! Rodzice nie wiedzieli, kto był w jakiej drużynie, a mimo to musieli zagłosować na menu, które bardziej im smakowało. Jaki werdykt powstanie z tylu niewiadomych? Przekonamy się już w tym odcinku! Drużyna, która słabiej poradzi sobie w pierwszej części odcinka, stanie do smakowitej konkurencji czekoladowej. Kuchnię MasterChefa wypełnią wspaniałe, czekoladowe jajka skrywające tajemnicę… Tajemnica ta będzie miała wpływ na to, jakie zadanie stanie przed kucharzami w konkurencji eliminacyjnej. Najpierw jednak pyszna zabawa w łowienie czekoladowych jajek!
Już od najmłodszych lat zamiast zabawek wybierali kuchenny fartuch. Szuflady z przyprawami nie miały przed nimi żadnych tajemnic. Metodą prób i błędów łączyli różne smaki, a ich artystyczny kuchenny nieład nieraz przyprawiał rodziców o zawrót głowy. W ten sposób narodziła się niezwykła, dziecięca pasja. Najlepsi młodzi kucharze po raz piąty mają możliwość pokazać światu swój niezwykły talent i spełnić marzenia o karierze kulinarnej.
Choć tym razem przesłuchania do programu odbyły się drogą internetową, na castingi zgłosiła się rekordowa liczba kandydatów! Jurorzy spośród setek chętnych wybrali aż siedemnastu młodych kucharzy, którzy zmierzą się w walce o kulinarne marzenia i tytuł szóstego MasterChefa Juniora. To będzie pełna szalonych przygód rywalizacja po fascynujących smakach świata!
Ciasta z warzyw, dania kuchni włoskiej, halibut, owoce morza czy polędwica Wellington to tylko niektóre z tematów konkurencji, które przygotowali jurorzy. Jednym z wyzwań będzie także stworzenie trzech dań z sosami - angielskim, berneńskim i beszamelowym.
Zawodnicy zmierzą się też w konkurencji drużynowej pod okiem szefa - Krzysztofa Żurka - w restauracji "Trzy rybki" w Krakowie. Zadaniem kucharzy będzie przygotowanie menu degustacyjnego dla najbardziej surowych gości, czyli... swoich rodziców! Pretendenci do zwycięstwa wesprą także tych, którzy walczą obecnie na pierwszej linii frontu. Wyjątkowe dania otrzymają zarówno lekarze, pielęgniarki, jak i ratownicy medyczni.
W kuchni MasterChefa Juniora nie zabraknie wizyt kulinarnych autorytetów. Robert Makłowicz wcieli się w przewodnika po najsmaczniejszych zakątkach świata, zaś zdobywca gwiazdki Michelina, Przemysław Klima, przeprowadzi popisowy masterclass z kuchni nowoczesnej. Pod okiem Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni 2. edycji MasterChefa, uczestnicy serwować będą steki, również w wersji wegetariańskiej. Niespodzianką okaże się wizyta Roksany Węgiel. Młoda wokalistka śpiewająco wesprze swoich rówieśników podczas przyrządzania bezy Pavlovej. Pojawią się także finaliści ostatniej edycji MasterChefa, czyli Ola Juszkiewicz, Sylwia Garska-Chmarycz i Rafał Fidyt. Zawodnicy w umiejętny sposób będą musieli przygotować potrawę surf&turf, łącząc mięso z rybą lub owocami morza.
Natalia Paździor, Julia Cymbaluk, Bartosz Kwiecień, Paulina Foremny i Gaja Suchocka poznali już smak wygranej. Kto dołączy do tego wyjątkowego grona i zostanie szóstym najlepiej gotującym dzieckiem w Polsce?
Program dostępny na antenie TVN oraz platformie VOD player.pl