Zobacz, jak powstają najlepsze polskie sery!
Wieś Ochotnica (Górna i Dolna) należy do najdłuższych w Polsce. Nad nią rozciągają się gorczańskie hale, na których wypasa się owce i na miejscu wyrabia z ich mleka oscypek, bundz, żętyce oraz miejscowy serowy specjał, brusek ochotnicki. Robert Makłowicz przygląda się całej procedurze w miejscowej bacówce. Przypomina wojenną historię Gorców, działające tu silne oddziały AK i hitlerowskie represje, jakie spadły na wieś. Regionalne menu w miejscowej restauracji obejmuje wiele pozycji, które trudno znaleźć gdzie indziej. Na stole ląduje jucha ochotnicka, kapusta zasmażana z bobem, sapka ze skwarkami, baranina z pęcakiem czy moskole. Aby dotrzeć do Łącka, Robert przeprawia się czółnem przez Dunajec. W łąckich sadach podziwia dojrzałe owoce i przyrządza polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami w śliwowicy. Na deser – legalne łąckie destylaty.