Robert Makłowicz kosztuje wyrobów agroturystyki w Daliowej! Te niewysokie góry przyciągają ludzi wysokiej kultury kulinarnej z różnych części Polski. Robert Makłowicz kosztuje wyrobów agroturystyki w Daliowej; podają tam regionalne gołąbki z ryżem i grzybami, kluski kudłate, pierogi czewiczki i giczkę koźlęcą. W uzdrowisku Wysowa inni napływowi miłośnicy dobrej kuchni raczą gości rydzami we wszelkiej postaci oraz specjałami dawnej kultury żydowskiej. Robert docenia gęsie pipki, pierogi kreplach, gołąbki choliszki czy sernik pascha. Odwiedza Jasło, Ciężkowice i Zborowice – tam kolejna dobra kuchnia, a w niej pierogi z fasolą, z kaczką i domowy barszcz. Oraz miejscowe wino! Beskid Niski ma ich więcej, np. te z winnicy w Gliniku Średnim. Dawna Galicja żyje też własną dawną historią: grupa militarnych rekonstruktorów odtwarza realia Bitwy Gorlickiej 1915 roku.