Makłowicz w drodze

sezon 2

Makłowicz w drodze 2

Trasę kolejnej kulinarnej podróży Robert Makłowicza po ukraińskim Zakarpaciu wyznaczają dwie rzeki - Uż i Cisa. Prowadzący odwiedza Zamek Komitacki z czasów węgierskich Andegawenów i odnajduje w nim winiarnię i smaczny trop do wołowiny przyrządzanej po madziarsku. W skansenie pod zamkiem można zobaczyć autentyczne chaty m.in. Bojków i Hucułów, górskich ludów zamieszkujących dzisiejszą Ukrainę. Łączy je namiętność do mamałygi z bryndzą i skwarkami, znanej tu jako „banosz”. Z kolei mieście Czop nad Cisą, zgodnie brzmią nazwy "halászle" i "ribna juszka", oznaczające zupę rybną. Robert asystuje przy jej gotowaniu w ukraińsko-węgierskim towarzystwie. Odwiedza też miasta Berehowe, winiarskie Mużjewo i Chust oraz próbuje słynnych klasztornych serów z Rakoszyna.