Kuchnia, programy online, Oglądaj na Player.pl

Player.pl | Sprawdź najbardziej angażujący serwis VOD w Polsce. Programy i seriale TVN nawet tydzień przed premierą w TV, filmy na życzenie prosto z kina, wyselekcjonowane bajki dla dzieci. Kanały na żywo m.in: TVN24, MINIMINI+, ALEKINO+, NSPORT+, ELEVEN.

Programy kulinarne – czym się wyróżniają?

 

Programy kulinarne to jedne z najchętniej oglądanych produkcji telewizyjnych. Dzięki nim można nie tylko nauczyć się gotować, ale również zdobyć wiedzę na temat przygotowywanych potraw, kuchni świata lub zdrowego żywienia. Programy telewizyjne o gotowaniu można podzielić na kilka rodzajów: reality show, audycje z przepisami kulinarnymi i produkcje o żywności.

 

Kulinarne reality show

 

Produkcje cieszące się największą popularnością to kulinarne reality show. Łączą one cechy edukacyjne programu o gotowaniu z rozrywkową funkcją, którą zapewnia reality show. Produkcje te najczęściej odbywają się według przygotowanego scenariusza. Kiedy w grę wchodzą zawody kulinarne, program najczęściej rozpoczyna się od pokazania castingów (lub przedstawienia wybranych już osób), z których wyłaniani są uczestnicy mający określoną wiedzę na temat gotowania. Następnie wymyślane są dla nich różne zadania, które pokazywane są w kolejnych odcinkach programu kuchennego. Tak jest w przypadku popularnego programu kulinarnego w Polsacie - „Hell’s Kitchen – Piekielna kuchnia” lub „MasterChef” w TVN. Innym rodzajem reality show są programy kuchenne jak „Ugotowani” (4 uczestników z danego miasta rywalizuje między sobą o nagrodę pieniężną) czy „Kuchenne rewolucje” (zgłaszające się restauracje realizują plan Magdy Gessler w celu odratowania biznesu).

 

Programy kulinarne online z przepisami

 

Programy kulinarne w tv to także produkcje nastawione na naukę gotowania. Tak jest w przypadku programów o jedzeniu, w których przedstawiane są konkretne przepisy i sposób ich wykonania – krok po kroku. W każdym odcinku prowadzący, najczęściej uznany kucharz, prezentuje jak zrobić konkretne danie. Takie programy kulinarne w telewizji prowadzą m. in.  Robert Makłowicz (znany z programów kulinarnych w TVP), Michel Moran, Karol Okrasa, Pascal Brodnicki, Robert Sowa, Jamie Oliver czy Nigella Lawson. Niektóre audycje telewizyjne mogą być prezentowane w różnych krajach, dzięki czemu przedstawiane są dodatkowo odrębne kultury i kuchnie świata, co wzbogaca przekaz i czyni go bardziej atrakcyjnym dla widza.

 

Programy kuchenne o zdrowym żywieniu

 

Kolejnym rodzajem programów o jedzeniu są produkcje poświęcone żywieniu. Można z nich dowiedzieć się na co uważać podczas wybierania konkretnych produktów, jakie są zdrowe zamienniki np. słodyczy, jak przyrządzić danie, aby było pełnowartościowe, ale nie tuczyło itp. Wśród takich edukacyjnych programów kulinarnych w tv wymienia się między innymi audycje Katarzyny Bosackiej jak „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję” czy „Wiem, co jem na diecie”.

 

Programy o gotowaniu online

 

Programy o gotowaniu online to chętnie oglądane produkcje w serwisie Player. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszą się programy kulinarne TVN i TVN Style, takie jak: „Kuchenne rewolucje”, „MasterChef”, „MasterChef Junior”, „Ugotowani”, „Smakuj świat z Pascalem”, „Pyszne 25” czy „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”.

 

„Kuchenne rewolucje”

 

To niekwestionowany lider wśród programów kulinarnych w telewizji. Audycja nadawana jest stale od 2010 roku i cieszy się dużą oglądalnością. Prowadzącą program jest Magda Gessler – znana restauratorka i właścicielka oraz współwłaścicielka kilkunastu najwyższej klasy restauracji. To właśnie dzięki jej charyzmie i niecodziennemu podejściu do problemów, udaje się odratować wiele upadających biznesów. Do „Kuchennych rewolucji” zgłaszają się restauracje, które mają problemy nie tylko z prowadzeniem kuchni, ale i firmy. Magda Gessler ma 4 dni na zdiagnozowanie problemów w danej restauracji i zaproponowanie właściwych rozwiązań. Zazwyczaj wiążą się one ze zmianą menu, nazwy lokalu, aranżacji, a niekiedy nawet z wymianą personelu. Znaczna część tej audycji telewizyjnej to także przygotowywanie potraw przez restauratorkę. Widzowie bardzo często szukają przepisów kulinarnych Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”, by móc wypróbować je we własnej kuchni. Przepisy te zazwyczaj dotyczą regionalnych potraw lub innowacyjnych połączeń smaków w nowoczesnych daniach.

 

„MasterChef”

 

Polska edycja „MasterChef” pojawiła się po raz pierwszy na antenie TVN w 2012 roku. Celem tego programu telewizyjnego o gotowaniu jest wyłonienie spośród amatorów kuchni - mistrza. W pierwszych odcinkach jury wybiera 14. najlepszych uczestników, którzy będą mogli zaprezentować swoje możliwości w dalszych etapach programu. W skład jury, które ocenia kulinarne możliwości amatorów, wchodzą Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran. Zwycięzca danej edycji otrzymuje nie tylko tytuł „Mistrza Kuchni”, ale też nagrodę pieniężną oraz kontrakt na wydanie własnej książki z przepisami.

 

„MasterChef Junior”

 

„MasterChef Junior” to program, w którym gotują dzieci. Pierwsza polska edycja została zaprezentowana na antenie TVN w 2016 roku. Program bazuje na tej samej zasadzie co „MasterChef”, dotyczy jedynie uczestników do 12. roku życia. Dzieci oceniane są przez jury w składzie: Anna Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler. Zwycięzca otrzymuje tytuł „Mistrza Kuchni Juniorów”, nagrodę pieniężną, wycieczkę oraz kontrakt na własną książkę kucharską.

 

„Ugotowani”

 

„Ugotowani” to program kulinarny o charakterze reality show. Pierwszy odcinek został wyemitowany na antenie TVN w 2010 roku, program można obejrzeć również w serwisie Player. W każdym odcinku biorą udział 4 osoby, które mieszkają w konkretnym mieście. Każda z nich organizuje uroczystą kolację, podczas której podaje wykonane przez siebie dania. Liczy się także zaproponowana przez gospodarza część rozrywkowa. Całość oceniana jest przez pozostałych uczestników w skali od 1 do 10. Osoba z największą liczbą punktów wygrywa i zdobywa nagrodę pieniężną.

 

„Wiem, co jem”

 

„Wiem, co jem i wiem, co kupuję” to jeden z najpopularniejszych konsumenckich programów kulinarnych TVN Style. Prowadząca – Katarzyna Bosacka, rozprawia się w audycji z wieloma mitami na temat żywności i nie tylko. W programie można dowiedzieć się ciekawych informacji na temat produktów dostępnych w każdym sklepie. Katarzyna Bosacka podpowiada na co uważać kupując żywność i jak robić to świadomie, by wybierać zdrowe, najwyższej jakości produkty.

10 wizyt Michela Morana 10 zadań specjalnych Michela Morana 3 dni do otwarcia z Bobbym Flayem Aktywny Ranking Amy Schumer uczy się gotować. Bez cenzury Andy Bates i uliczne przysmaki Ameryki Apetyt na miłość Bez planu Bitwa na torty u Buddy’ego Buddy kontra Święta Cukiernie z Dallas Czy gwiazdy potrafią gotować? Daj sobie spokój DeFacto Bosacka. Raport Dziecięce mistrzostwa słodkości Dziewczyny z wypiekami Dżungla od kuchni Edmund nie lubi gotować Gdzie jedzą blogerzy? Gotować jak Julia Child Gotowi na sezon Grillowa obsesja Gwiazdy od kuchni Jak otworzyć restaurację? Japonia na talerzu Jazda bez przepisu Jedz zdrowo z Zoey Deschanel Kino w drodze Kolekcja smaków Kucharze pomagają Kuchenne rewolucje Kuchnia czynna całą dobę Kuchnia dla odważnych Kuchnie na 100 palników Kulinarne podróże Magdy Gessler Kulinarne wędrówki Gordona i przyjaciół Kulinarny rejs po Polsce – Boże Narodzenie Londyńska rewolucja Magdy Gessler Ludacris nie gotuje Luksusowe przyjęcia od kuchni Makłowicz w drodze Makłowicz w Polsce MasterChef MasterChef – najlepsi z najlepszych MasterChef Junior MasterChef Nastolatki Mistrzostwa w świątecznych wypiekach Mistrzowie smaku Mistrzowie tortów ślubnych Na słodko i na słono O LALA! - Dzień dziecka Odkrycia Magdy Gessler Ogniem i patelnią Pascal po polsku Pascal polsko – francuski Patenciary Patenciary – dziecinnie proste! Patent na Święta Pojedynek na grille Polska do zjedzenia Polska na patelni Pomysł na Wielkanoc Posiekani na słodko Prosto z Japonii Przepis na sukces Przepis na zdrowie Przyślij przepis Przywiezione smaki Pyszna Wielkanoc Pyszne 25 Pyszne grillowanie Pyszne historie Restauracja z gwiazdami Rewolucja na talerzu (Ro)zważmy to Sexy kuchnia Magdy Gessler Słodka afera Słodka rywalizacja Słodki biznes Smaczny Dubaj Smaczny Mediolan Smaczny Zanzibar Smaki świata w jeden dzień Smakołyki z fabryki Smakuj świat z Pascalem Spotkanie ze smakiem Starcie na żarcie Subiektywny ranking smaków Szczypta smaku Szokujące potrawy Szokujące potrawy. Boliwia Sztuka mięsa Świąteczne wyzwanie ciasteczkowe Święta z Gesslerami Tak smakuje dziękuję Trochę zdrowia Ugotowani Ugotowani w parach Ulubione przysmaki Ameryki Upieczeni celebryci Urlop w kraju W poszukiwaniu świeżości Wielka kuchnia mały budżet Wielka rewolucja Magdy Gessler Wielkanoc ze smakiem Wielkie gotowanie Wiem, co jem Wiem, co jem i wiem, co kupuję Wiem, co jem na diecie Wiem, co kupuję Więcej niż gotowanie Winne podróże Marka Kondrata Włoska podróż pełna smaków Wyścig dookoła smaku Wyżerka po taniości Z gruntu zdrowo Zamiana szefów kuchni Zdrowo dla odmiany