Kuchnia dla odważnych

sezon 1 odcinek 6

Kuchnia dla odważnych

Walenty przygotuje gołębie na grillu.

"Kuchnia dla odważnych" - streszczenie

Walenty wpada na pomysł urządzenia grilla ze swoim kumplem Kubą. Zamiast standardowej kiełbasy, proponuje jednak przygotowanie gołębi. Po ptaki chłopaki udają się w okolice Krakowa, gdzie znajomy hodowca załatwił dla nich kilka sztuk. Panowie postanawiają rozłożyć polową kuchnię pod mostem. W menu szaszłyki z gołębich piersi oraz rosół na gołębich korpusach. Następnego dnia Walenty i Kuba wybierają się do cydrowni niedaleko Krakowa. Chłopaki tym razem pomogą w wytwarzaniu cydru, ale też przygotują coś dla pracowników. Na fali eksperymentów z ptakami, Walenty zabrał ze sobą skrzydełka strusi. Przyrządzą duszone mięso ze skrzydeł w sosie z palonych kości z warzywami.