Kurczak w dole i grill na żarze.
Tym razem Walenty opuszcza na chwilę swojego foodtrucka, aby cofnąć się w czasie i spróbować nietypowych metod przyrządzania dań.
Najpierw w Gorcach, w malowniczej miejscowości Konina, odwiedzi swoją znajomą - właścicielkę niewielkiego gospodarstwa, panią Gosię. Na jej podwórku przyrządzi swojską kurę pieczoną w ziemi. Ta „partyzancka” metoda gotowania, była niegdyś szeroko stosowana na ziemiach polskich, dziś jednak nikt już z niej nie korzysta. Jak uda się wielogodzinne gotowanie w wykopanym przez Walentego własnoręcznie - dole w ziemi? To oceni gospodyni Gosia i jej córka.
Po całym dniu skubania kury i gotowania, Walenty zaprasza swoją rodzinę i przyjaciół na wycieczkę w góry. Zabierają ze sobą jedynie składniki potrzebne do przygotowania posiłku - warzywa, przyprawy, mięsa i ryby, a Walenty zaprezentuje im jak przyrządzić posiłek metodą biwakową, gdy pod ręką nie ma niczego, co mogłoby posłużyć za ruszt. Wszystkie składniki, z minimalną ilością przypraw, upieką bezpośrednio na żarzącym się drewnie z ogniska. Wierni testerzy jego wynalazków będą mieli okazję spróbować jak smakują takie proste dania na łonie natury.