Przemek Kossakowski uda się w wielowymiarową podróż kulinarną, by zrozumieć polską fascynację jedzeniem. Jesteśmy tradycjonalistami, ale cenimy także eksperymenty i szukanie nowych smaków. Przemek nie umie i nie lubi gotować. Lubi za to dobrze zjeść. Czy odnajdzie się wśród pasjonatów i profesjonalistów w dziedzinie gotowania?
Kossakowski postawi sobie poprzeczkę wysoko i sprawdzi, czy ma szansę zostać kucharzem w jednej z najlepszych warszawskich restauracji. Jaki znajdzie patent na wspólne gotowanie z mistrzem? Prezentacja talerza z kompozycją dania będzie dla Kossakowskiego niczym egzekucja. Jak jego nieporadność zniesie znany z ciętego języka, perfekcjonista i smakosz, juror programu „Masterchef Junior”, Mateusz Gessler. Czy Przemek przekroczy tajemniczą „fazę ogórka” i uda się osiągnąć precyzję godną prawdziwego sushimastera? Jak ocenią, przygotowany przez Przemka tort, bezlitosne w swej szczerości dzieci? Czy uda mu się ugotować choć jeden smaczny posiłek?
Przemek będzie też wydawał posiłki bezdomnym. To będzie doświadczenie, które odciśnie na nim piętno.