W pierwszym odcinku swojego nowego programu Kasia Bosacka do swojego kulinarnego królestwa zaprosi wnuka rzeźnika. Wraz z nim pozna szczegóły świńskiej anatomii i przyrządzi prawdziwą białą kiełbasę z wieprza! Jednak najpierw powita go tradycyjnie po polsku - chlebem i solą. Kim jest ten tajemniczy gość? Kasia gotować będzie z Andrzejem Sołtysikiem!
Podczas przygotowywania potraw prowadząca dowie się, jak wyglądało dzieciństwo Andrzeja i jak to było mieszkać z dziadkiem rzeźnikiem. Na światło dzienne wypłyną jeszcze inne ciekawostki rodzinne.
Oczywiście w odcinku nie może zabraknąć samego gotowania. Kasia i Andrzej oprócz kiełbasy przygotują pełnowartościowe śniadanie. Andrzej zaprezentuje, jak zrobić tradycyjną jajecznicę na boczku, a Kasia zaproponuje mu alternatywną, bardziej lekkostrawną potrawę dla synka. Prowadząca podzieli się babcinym przepisem na „Placek Grzybek" z owocami.