Wiktor Grudziński przez kilka lat grał w reprezentacji Polski w koszykówce. Był też trenerem pierwszoligowego klubu. Dziś jest niepijącym alkoholikiem. Byłego sportowca odwiedziła Anna Senkara w Londynie. Jak kiedyś łączył picie z wyczerpującymi treningami? - Już w wieku 15 lat zacząłem pić zdecydowanie więcej niż moi rówieśnicy. Później przyszła koszykówka, mieliśmy mecz za meczem i bardzo wymagające treningi. Jak tylko zdarzyła się jakaś luka, na przykład było wolne popołudnie to od razu szedłem gdzieś w miasto i szukałem wrażeń - powiedział Wiktor. Jak wspomina te lata? Czym zajmuje się teraz?
W dzisiejszym studiu „Dzień Dobry TVN” były koszykarz reprezentacji Polski Wiktor Grudziński opowiedział o uzależnieniu od alkoholu. Kiedy nastąpił moment zwrotny w jego życiu? - To był proces. Miałem już powoli tego wszystkiego dosyć. Rozpad małżeństwa i sprawy zawodowe, na które tak ciężko pracowałem. Źle się czułem fizycznie i psychicznie - powiedział Wiktor. Sportowiec podejmował się kilku terapii, niestety pierwsza z nich nie przyniosła zamierzonych efektów. W pewnym momencie powrócił do leczenia i zrozumiał, że jest w stanie się zmienić, zadbać o siebie i swoje decyzje. Kiedy zobaczył pierwsze efekty? Czy były koszykarz planuje przelać na papier swoją historię?
Długi weekend i słoneczna pogoda sprzyja wycieczkom rowerowym. Specjalistka kolarstwa górskiego prosto z Jeleniej Góry opowiedziała, jak odpowiednio przygotować się do całodniowej wyprawy. Jakie przydatne ciekawostki zdradziła? - Bardzo ważne jest nawodnienie. Pamiętajmy o piciu zarówno przed jazdą, jak i w trakcie. Najlepiej dodać do wody trochę soli lub cytryny, żeby odpowiednio się wchłaniała - powiedziała Maja Włoszczowska, dwukrotna wicemistrzyni olimpijska. Jaki jest jej przepis na domowy izotonik? Co najlepiej zjeść przed długą wycieczką?
Dziś w kuchni „Dzień Dobry TVN” dietetyk kliniczny Hanna Stolińska podzieliła się przepisami, które pobudzają funkcjonowanie mózgu. Kucharka między innymi zaproponowała przepis na zdrowy i wartościowy obiad. Jak przygotować zapiekanego łososia z suszonymi morelami? Jakie jeszcze potrawy pojawiły się na naszym stole?
Przyjęcie psa do domu to magiczny moment w życiu rodziny. Najważniejszą kwestią jest odpowiednie przygotowanie i zapewnienie bezpiecznego miejsca. W drugim odcinku „Opcji adopcji” przyjrzeliśmy się losom dziesięcioletniego Dyzia, który trafił do schroniska po wypadku komunikacyjnym. Dziś jest już gotowy, by rozpocząć nowy etap u boku szczęśliwej rodziny. Czym powinniśmy się kierować przy adopcji psa?