Dzień Dobry TVN

sezon 43

Dzień Dobry TVN

Gościem programu „Dzień Dobry TVN” był Michał Bronk. Aktor na co dzień pracuje w teatrze Roma, lecz w dzisiejszym studiu pokazał swoją drugą pasję, stolarstwo. - Staram się łączyć jedno z drugim. Stolarstwo jest dla mnie przede wszystkim tradycją, osadzoną w moich kaszubskich korzeniach. Do tradycyjności staram się wnieść taki artystyczny, świeży powiew - powiedział Michał. Przy okazji przedstawił swoje najnowsze projekty. Jak wykonał nowoczesne i dotykowe lampy z drewna? Czym zajmowali się jego przodkowie?

W rzeźbach zatrzymuje emocje

Tomasz Górnicki to wschodząca gwiazda polskiej rzeźby. Z wyróżnieniem ukończył Warszawską Akademię Sztuk Pięknych. Swoje prace wystawił już w Nowym Jorku, Los Angeles, Cannes, czy Berlinie. Jak powstają jego figury? - Proces tworzenia jest podzielony na dwie części. Pierwszy jest typowo artystyczny, gdy siedzę w pracowni, coś wymyślam i tworze formy z gliny. Druga część procesu to technologia, gdzie są silikony, spawarki i szlifierki - zdradził Tomasz. W rozmowie z Andrzejem Pągowskim wyznał, że wiele swoich prac skupił na emocjach związanych z czasem i jego upływem. Gdzie możemy zobaczyć trójwymiarowe rzeźby Tomasza? Dlaczego wychodzenie poza strefę komfortu jest dla niego tak ważne?

Rodzinna majówka w gorących źródłach

Dorota Gardias w dzisiejszym programie postanowiła przedstawić ciekawy pomysł na spędzenie rodzinnej majówki. Dlatego prosto z poddębickich term przedstawiła prognozę pogody na dziś. Jakie temperatury nas czekają?

Jak majówka to i grill

Sezon na grillowanie już trwa. Każdy ciepły weekend to idealna okazja do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Z tej okazji Andrzej Polan w dzisiejszej kuchni „Dzień Dobry TVN” zaproponował pomysły na dania z grilla. Między innymi przedstawił swój sposób na grillowaną polędwicę wieprzową oraz szparagowe grzanki z jajkiem. Co jeszcze zgrillował Andrzej?

„Mikołaju, będziesz w raju”

Michał Rey odwiedził ziemię dobrzyńską, aby spróbować tam prawdziwej kuchni staropolskiej. Na terenie objętym Wisłą, Drwęcą i Skrwą gospodarze pielęgnują swoje najlepsze przysmaki. Jedną z osób, która je wyrabia jest Piotr Lenart, twórca szlaku kulinarnego. W programie między innymi zaprezentował swój sposób na kabanosy jagnięce i szynkę wieprzową złotnicką wędzoną gorącym dymem. Jak doprawiać mięso jagnięce? Dlaczego nie należy go solić?