Dzień Dobry TVN

sezon 7

Dzień Dobry TVN

Polskie sery, zwłaszcza te rzemieślnicze, w ostatnim czasie zyskują na popularności. Już nie jest to rynek tylko dla wybitnych smakoszy. Oryginalnych serów wyrabianych w domowych serowniach możemy spróbować na targach zdrowej żywności czy festiwalach. Seroznawca Gieno Mientkiewicz opowiedział o pysznych polskich serach. - Jak widzę ser to chcę, żeby przyciągnął mój wzrok, a potem, żeby ściągnął moje nozdrza, wtedy wiem, że chcę go zjeść – wyjaśnił.

W jaki sposób małże i ryby oczyszczają wodę?

O jakość wody w naszych kranach, żeby była ona zdatna do picia, dba nie tylko cały sztab ludzi, ale też specjalnie do tego wybrane małże i ryby. W „Dzień Dobry TVN” Magdalena Wojewódzka z Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie opowiedziała o małżach pracujących w  tak zwanej "Grubej Kaśce" w Warszawie. - One żerują sobie w wodzie wiślanej przepływającej przez zbiornik, a my bacznie obserwujemy ich pracę – wyjaśniła.

Aneta Suchowierska o wiosennym odświeżaniu skóry

Kobiety chcą wiosną nosić lżejszy makijaż. By móc się mniej malować, należy jednak zadbać o kondycję naszej cery. Alternatywą dla produktów z drażniącymi substancjami są naturalne kosmetyki do twarzy. Dzięki nim cera jest promienna i świeża. O tego typu kosmetykach w „Dzień Dobry TVN” opowiedziała Aneta Suchowierska.

Przepis na surówkę z młodej kapusty według Katarzyny Bukowskiej

Jak wykonać chrupiącą azjatycką surówką z młodej kapusty? O tym pysznym dodatku opowiedziała w kuchni programu Katarzyna Bukowska. – Mamy chrupnięcie w postaci prażonych migdałów i sezamu – wyjaśniła.