Dzień Dobry TVN

sezon 42

Dzień Dobry TVN

Agnieszka Tołłoczko razem z mężem prowadzi w Szkotowie gospodarstwo rolne. Przyznała, że o zaangażowaniu Ukrainek w życie wioski pomyślała, jak tylko doszły do siebie po kilkudniowej podróży do Polski. - Okazało się, że dziewczyny potrafią naprawdę dobrze gotować i lepić pierogi. Zaczęliśmy sprzedawać jedzenie sąsiadom bo każdy chciał spróbować ukraińskiej kuchni - powiedziała właścicielka gospodarstwa. Wtedy jeszcze nikt nie przypuszczał, jak bardzo za sprawą Katii i Leny zmieni się życie nie tylko Agnieszki i jej rodziny, ale również całej wioski. Jakie zmiany w lokalnej społeczności wprowadziły siostry z Ukrainy?

Wspólny projekt Okeanu Elzy, Iry i Stokłosa Collective Orchestra

Wsparciem dla uchodźców i osób, które mimo wojny zdecydowały się zostać w swojej ojczyźnie podzielili się również muzycy. Wśród nich są członkowie zespołu IRA. Wspólnie z ukraińskimi artystami nagrali utwór „Obejmij mnie”, który był polsko-ukraińska wersją piosenki z 2021 roku. - Okazało się, że mamy możliwość skontaktowania się z managementem zespołu Okean Elzy. To wielka gwiazda na ukraińskiej scenie i stąd zrodził się pomysł, żebyśmy tę piosenkę stworzyli w zupełnie nowej aranżacji - powiedział Sebastian Piekarek z zespołu IRA. Piotr Konca dodał, że ścieżka wokalna, która pojawiła się w utworze cudem została uratowana ze zbombardowanego studia nagraniowego. Gdzie zostanie przekazany dochód z piosenki?

Drugie życie chleba, czyli projekt Rebread

Piotr Wojtasik wybrał się dziś do rzemieślniczej piekarni w Krakowie, która prowadzi projekt „Rebread”. - Duże piekarnie marnują nawet do jednej tony pieczywa dziennie. Rocznie są to dwa miliony ton w samej Polsce - wyznał Bartek Rak. Aby uratować chleb wystarczy go jedynie wysuszyć. Pomysłodawca projektu zdradził, że jest w stanie wyprodukować również orzeźwiającą lemoniadę z kwasu chlebowego oraz „breadbuchę”, czyli zamiennik znanej kombuchy. Co jeszcze można zrobić z pieczywa?

Młody filmowiec

Hubert Lang to 10-latek, który kręci filmy metodą poklatkową, polegającą na robieniu kilkuset zdjęć, a następnie łączeniu ich w jeden film. Przygoda Huberta z animacją zaczęła się przez przypadek. W czasie pandemii, kiedy trzeba było się izolować, a kontakt z rówieśnikami był ograniczony chłopiec znów sięgnął po nieużywane już klocki z dzieciństwa i wykorzystał je do stworzenia historii w swoich filmach. Hubert jest wielokrotnym laureatem wielu konkursów, a w swoich animacjach porusza tematy edukacyjne. Zachęcał już za ich pośrednictwem do udziału w spisie powszechnym czy zwracania uwagi na ryzyko zatrucia czadem. Jaką niespodziankę mieli dla młodego filmowca strażacy?

Smaki wiosny... szparagi i rabarbar

W dzisiejszej kuchni „Dzień Doby TVN” Szymon Czerwiński pokazał, jak smakuje wiosna. W menu restauracyjnym pojawiły się już szparagi. Z tej okazji kucharz zdradził, jak przygotować je samemu w domu. Między innymi zaproponował pyszną tartę grecką oraz caprese. Do czego wykorzystał rabarbar?