John i Molly Chester mieszkali w Los Angeles. Ona była znanym szefem kuchni, a on zajętym i uznanym filmowcem. Pewnego dnia postanowili zamienić swoje wielkomiejskie życie na spokojną farmę. Historia pary stała się kanwą dla filmu "Nasze miejsce na ziemi". Co doprowadziło ich do podjęcia tej decyzji? O tym opowiedzieli w rozmowie z Anną Kalczyńską.
Ściany z roślin wpisują się w najgorętsze trendy. Wcześniej mogliśmy je podziwiać w biurowcach czy galeriach handlowych. Obecnie większość z nas pracuje jednak w domach. Jak zrobić własną zieloną ścianę z roślin? O tym w „Dzień Dobry TVN” opowiedział architekt Jonatan Kilczewski.
Rak to skorupiak niezwykle popularny w Polsce, niekiedy spotykany podczas urlopów nad wodą. Okazuje się jednak, że to gatunek zagrożony wyginięciem. Z tego powodu rozpoczęto proces zwiększenia ich populacji. W jaki sposób? O tym w „Dzień Dobry TVN” opowiedział dr Witold Strużyński z Instytutu Nauki o Zwierzętach SGGW.
Młoda kapusta ma mało kalorii, za to sporo wartości odżywczych, m.in. błonnika i witaminy C. Co można z niej zrobić? W kuchni „Dzień Dobry TVN” Daria Ładocha przygotowała między innymi kapuśniak z komosą ryżową i bigos z fenkułem.
Szczepienia to najlepsza forma ochrony przed zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2. Antidotum powinny przyjąć także te osoby, które już przechorowały COVID-19. Po jakim czasie od pokonania choroby ozdrowieniec może zostać zaszczepiony? Odpowiedzi na to pytanie w „Dzień Dobry TVN” udzielił dr Paweł Grzesiowski, ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej ds. COVID-19.