W dzisiejszym programie Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na coroczny ranking zanieczyszczeń owoców i warzyw. Brytyjski rząd testuje próbki artykułów spożywczych, by sprawdzić, ile pestycydów zawierają. Jaki mają na nas wpływ? - Jabłka, numer jeden owoców w Polsce, średnio są pryskane około 26 razy w sezonie, więc możemy sobie zdać sprawę, jak duży jest wpływ pestycydów nie tylko na środowisko, ale również na nasze zdrowie - powiedziała propagatorka zdrowego odżywiania. Jakie warzywa i owoce znalazły się na liście dwunastu najbrudniejszych?
Bartek Jędrzejak odwiedził dziś Ślemień, wieś u podnóża Beskidu Żywieckiego. Prezenter prosto z Żywieckiego Parku Etnograficznego opowiedział o dawnych tradycjach wielkanocnych i przedstawił szczegółową prognozę pogody. Jakie ekologiczne sposoby na barwienie jajek zdradził?
Wielkanoc to zwiastun słonecznych i wiosennych dni. Aby utrzymać taką aurę, chętnie wybieramy klimatyczne dekoracje do domów i koszyków. O tym, jakie trendy panują w tym roku opowiedziały w studiu „Dzień Dobry TVN” florystki Malwina Paś-Szymańska i Katarzyna Żbikowska. Co symbolizuje nasz koszyk wielkanocny? - Bukszpan to symbol wieczności, ponieważ jego listki są zielone przez cały rok - zdradziła Katarzyna Żbikowska. Jakie rośliny z naszego ogródka idealnie sprawdzą się jako ozdoba wielkanocna?
W dzisiejszej kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na dania z serami pleśniowymi. Kucharz zdradził, że ser pokryty błękitną pleśnią jest jego ulubionym. Z tego względu nie zawahał się go użyć i przedstawił sposób na wiosenne grzanki z jajecznicą i niebieskim serem. Co jeszcze przygotował?