Monika Milewska ze swoją nową książką „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” postanowiła w dzisiejszym programie przenieść nas w czasie. Pisarka w studiu „Dzień Dobry TVN” opowiedziała, jak PRL namieszał nam w garach i serach. Jakie wspomnienia odblokowała w nas autorka książki? - W barach obowiązywały receptury centralne. Specjalne komórki zatwierdzały jadłospisy obowiązujące we wszystkich lokalach w całym województwie. Żeby zabłysnąć jakąś potrawą trzeba było wybrać się do Rady Narodowej i złożyć stos papierów - powiedziała antropolożka historii. Jak wyglądała ślepa kuchnia? W jaki sposób gotowali Polacy?
Prosto z Państwowego Muzeum Etnograficzne w Warszawie Bartek Jędrzejak przedstawił szczegółową prognozę pogody. W jaki sposób prezenter przygotowuje się do Świąt Wielkanocnych? Gdzie spotkamy dziś słońce, a gdzie deszcz?
29 kwietnia startuje wielkie święto kina niezależnego. W ramach festiwalu Mastercard Off Camera zostaną zaprezentowane filmy z całego świata. O przygotowaniach do 15. edycji eventu opowiedziała dziś w studiu „Dzień Dobry TVN” Alicja Myśliwiec, rzeczniczka prasowa Mastercard Off CAMERA. - Goście, nagrody, filmowcy i ten specyficzny klimat. To wszystko czeka nas niebawem. Nowym tematem na festiwalu będzie „Nieoczekiwane przymierze”, czyli bardzo ważny temat w czasach, gdy mówimy o tym, co nas dzieli. Dlatego w Krakowie zamierzamy pokazać to, co nas łączy - zdradziła Alicja. Jak wojna w Ukrainie wpłynęła na program festiwalu?
Utwór „Niepokonany” jest pierwszym singlem z albumu „Credo” grupy Łukasz Łyczkowski i 5 rano. Dziś artyści zaprezentowali ten numer na scenie „Dzień Dobry TVN”.