Nieśmiałość to powszechna cecha osobowości, która potrafi znacznie utrudnić codzienne życie. Wielu osobom staje na przeszkodzie w osiąganiu zamierzonych celów, a nawet normalnym funkcjonowaniu. O tym, jak z nią walczyć i czy w ogóle trzeba opowiedziała Marzena Mawricz, psycholog. W studiu „Dzień Dobry TVN” zdradziła, że chętnie nazywa takie osoby „śmiałymi inaczej”. Dlaczego nieśmiałe dzieci są nazywane wycofanymi? - Takie dziecko nie jest inne, ani gorsze. Po prostu ma wysoką wrażliwość, więc inaczej doświadcza mimiki twarzy i emocje. To oznaka wysokiej inteligencji, ponieważ jest w stanie dostrzec szczegóły energetyczne, których inni nie widzą - zdradziła specjalistka. Jaki zmienić negatywne myślenie o sobie?
Waldemar Dąbrowski przyznaje, że miał awersję do nauki, aby znaleźć sposób na siebie zaczął trenować hokej. Wielokrotnie słyszał, że ma do tego szczególny talent, więc zaczął się spełniać, jako profesjonalny hokeista. - Dziennikarz w wywiadzie zapytał mnie, kiedy ja chlałem, jeśli ciągle byłem dobry. No i z uśmiechem na twarzy powiedziałem, że w międzyczasie - wyznał Waldemar. Prawie 30 lat picia, 3 tygodnie odwyku i diametralna zmiana. Przypadkowe spotkanie z byłym więźniem sprawiło, że Waldek zainteresował się systemem postpenitencjarnym i dostrzegł, jak bardzo byli więźniowie potrzebują pomocy, aby nie wrócić na złe tory. W jaki sposób zapewnił im miejsce pomocy? Jak były hokeista sprawdza się w roli miejscowego psychologa?
W dzisiejszym programie Bartek Jędrzejak odwiedził Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie. Prezenter z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych postanowił zainspirować się tematycznymi wystawami. Przy okazji opowiedział, jakie zmiany czekają nas dziś w pogodzie. Kiedy możemy spodziewać się rozpogodzenia?
Carbonara to jedna z bardziej lubianych włoskich potraw. W dzisiejszej kuchni „Dzień Dobry TVN” ambasador włoskich smaków Matteo Brunetti zaproponował kilka sposobów na to danie. Finalista 6. edycji programu „MasterChef” między innymi przygotował pyszne gnocchi i risotto alla carbonara. Do czego wykorzystał pistacje?