Po upieczeniu lub ugotowaniu kurczaka często go odgrzewamy ponownie. Czy to dobra metoda? – Białko podczas pierwszej obróbki termicznej ulega denaturacji, podczas kolejnej traci na wartości, jest trudniej stawne – powiedziała w „Dzień Dobry TVN” Celina Kinicka. Dietetyk wyjaśniła też, jakie jeszcze podkuty nie powinny być podgrzewane. Jak przechowywać żywność, którą zostawiamy na później?
Wydawałoby się, że jest moda na niepalenie. Nic bardziej mylnego. Przechodnie podzielili się tym, kiedy zapalili papierosa po raz pierwszy.
Psycholog dziecięcy Justyna Korzeniewska oraz psychoterapeuta Cezary Biernacki rozmawiali na temat palenia papierosów przez dzieci i młodzież. Jak można do tego zniechęcić? Jak zareagować, gdy przyłapiemy dziecko na paleniu? – Jesteśmy zdecydowani, stawiamy granicę, wyraźnie zabraniamy – powiedział Biernacki. A co z rodzicem, który też pali? – Rodzic może powiedzieć, jakie odczuwa konsekwencje – zaznaczyła Korzeniewska.
Mały Miłosz miał duże problemy z sercem, zagrażające jego życiu, ale dzięki nowatorskiej operacji wraca do zdrowia. Chłopcu wszczepiono zastawkę serca wykonaną z jelita świni. To drugi tego typu zabieg na świecie. Dlaczego wykorzystano właśnie taką metodę? – My musimy uszyć taką zastawkę na wymiar – powiedział Jacek Moll, kierownik Kliniki Kardiochirurgii, ICZMP w Łodzi. – Dziecko jest bez leków, dziecko rozwija się dobrze, a zastawka, którą ma wszczepioną funkcjonuje prawidłowo – dodała Jadwiga Moll, kardiolog, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Czy wszczepianie ludziom materiałów pochodzenia zwierzęcego to przyszłość medycyny?
Jan Wróbel opowiedział, co znalazło się w dzisiejszej prasie.