Dzień Dobry TVN

sezon 4

Dzień Dobry TVN

Marta Kolanowska – Polka, która odkryła ponad 200 nowych gatunków storczyków

Dr hab. Marta Kolanowska z Uniwersytetu Łódzkiego specjalizuje się w badaniu storczyków z obszarów tropikalnych. Wraz ze współpracownikami opisała już ponad 200 nowych gatunków tych kwiatów. Co szczególnie zainteresowało ją w storczykach? Na czym polega ich wyjątkowość? Badaczka opowiedziała o tym niezwykłych roślinach w studiu „Dzień Dobry TVN”.

Dlaczego Polacy pokochali powieści sensacyjne?

Powieści sensacyjne w przeciągu kilku ostatnich lat zdobyły ogromną popularność w Polsce. Dlaczego tak chętnie czytamy o mordercach i tajemnicach? Mistrzowie polskiego kryminału Katarzyna Bonda i Vincent V. Severski opowiedzieli o swoich powieściach. Jak bardzo trzeba wejść w umysł przestępcy, aby napisać świetny kryminał?

Jak wybrać odpowiedni stok narciarski?

Instruktor jazdy na nartach Marcin Piotrowski opowiedział, jak wybrać idealny stok odpowiadający umiejętnościom naszego dziecka. Jak zadbać o bezpieczeństwo? – Problemem na stokach są ci, którzy jeżdżą bardzo szybko nie zważając na innych – wyjaśnił.

Matteo Brunetti o pieczeniu pizzy

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Matteo Brunetti pokazał, jak prawidłowo upiec pizzę. – Brzegi są zawsze przypalone w niektórych częściach – wyjaśnił. Jak uzyskać efekt restauracyjny w domowym piekarniku?

Massimo Bottura – najlepszy szef kuchni w Polsce

Massimo Bottura to szef najlepszej obecnie restauracji na świecie, która mieści się we włoskiej Modenie. Tytuł ten otrzymał po raz drugi. Wirtuoz włoskiej kuchni zawitał na dwa dni do Warszawy. W rozmowie z Piotrem Kraśko opowiedział o swojej karierze. Jak ważne jest jedzenie w życiu Włochów? Jakie były początki jego restauracji? – Tradycja wywodzi się z intuicji – wyjaśnił.