Dzień Dobry TVN

sezon 14

Dzień Dobry TVN

Joanna Jaśkiewicz przez wiele lat zajmowała się domem i dziećmi. – Zaczęłam myśleć o sobie w takich kategoriach: „jestem kurą domową”, „jestem głupia” – wyznała. Kobieta bardzo poważnie zachorowała. Początkowo próbowała pogodzić opiekę nad dziećmi i domem z radio- i chemioterapią, jednak ostatecznie musiała poprosić bliskich o pomoc. To był przełom w jej życiu. Gdy wyzdrowiała, nie wróciła do życia sprzed choroby. Przeorganizowała życie rodzinne – teraz Jaśkiewiczowe funkcjonują, jak dobrze prosperująca firma. Jak to wypracowała i jak to wygląda w praktyce?

Kura domowa to niezły zawód

Kura domowa to niedoceniany, ale bardzo ważny zawód. Ile warta jest praca w domu? Katarzyna Iwanoska, blogerka finansowa, podpowiedziała, jak kobiety powinny wyceniać swoją pracę. Joanna Jaśkiewicz, Diamentowa Kura Domowa, zdradziła, jak wypracowała system zarządzania domem. Jak delegować obowiązki w domu?

Nie bocz się na boczniaka!

Boczniaki to grzyby, które mają bardzo łatwo przyswajalne białko, z powodzeniem mogą zastąpić mięso w naszej diecie. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Piotr Kucharski pokazał, jakie dania można z nich przygotować. W pierwszej kolejności ugotował gulasz z boczniaków z jarmużem i… sokiem jabłkowym.

Sekretne życie polskich trufli

Na Lubelszczyźnie leży  pierwsza w Polsce plantacja tych grzybów. Trufle to najdroższe i najbardziej poszukiwane grzyby świata. Kilogram białych trufli kosztuje średnio 4000 euro, a czarnych – 2000 euro. Dlaczego te grzyby osiągają tak zawrotną cenę? – Trufle są rzeczą magiczną. Zapach białej trufli to jest taka niezwykła kondensacja grzybów i umami – powiedział Robert Makłowicz.

Autorski przegląd prasy Artura Andrusa

Artur Andrus przedstawił przegląd prasy.