W kuchni „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey przygotował rozgrzewające spaghetti w sosie pomidorowym z czosnkiem, imbirem i ostrą papryką.
Jedzenie przyszłości – mięso wyhodowane w laboratorium
W 2013 roku holenderski zespół naukowców zaprezentował hamburgera z mięsa wyhodowanego w laboratorium, a jego cena przekraczała 200 tys. euro. Już wtedy zapowiadano, że w niedalekiej przyszłości mięso z laboratorium podbije rynek i zacznie wypierać tradycyjne. Jaki jest postęp prac po 6 latach? Czy możemy się spodziewać, że niedługo w sklepie kupimy mięso, które nie będzie pochodziło z rzeźni?
Jak wygląda proces hodowania mięsa w laboratorium? Czy mięso z probówki jest zdrowe? Jakie są jego walory smakowe? Jaki wpływ na środowisko ma przemysłowa hodowla mięsa? O nadchodzącej rewolucji żywieniowej opowiadał Marcin Tischner, specjalista od budowania świadomości żywieniowej.
Katarzyna Zdanowicz przedstawiła informacje z kraju i ze świata.
Filip Chajzer obchodził urodziny. Jak zmienił się przez ostatnie lata? A w studiu „Dzień Dobry TVN” „Sto lat!” zaśpiewał mu ojciec Zbigniew Chajzer, który także wręczył mu wyjątkowy prezent, a na scenie wystąpił zespół Kusz z piosenką „Filip”, napisaną specjalnie dla dziennikarza.