Zawód młynarza powoli zanika, ponieważ maszyny wypierają pracę rąk ludzkich. Rodzina pani Joanny Myszkowskiej kultywuje jednak rodzinną tradycję młynarską. O tajnikach swojej pracy opowiedział młynarz Marian Paluch.
Polska stacja polarna na Spitsbergenie szuka pracowników. Potrzebni są: kucharz, konserwator, geofizyk i meteorolog. O tym, jak wygląda praca i życie na Spitsbergenie, opowiedzieli Adam Nawrot, dwukrotny uczestnik Wypraw Polarnych IGF PAN, oraz Anna Nadolna, uczestniczka 40. Wyprawy Polarnej IGF PAN. Kto ma szansę wziąć udział w wyprawie?
W kuchni „Dzień Dobry TVN” dania - nie tylko słodkie - z winogronami w roli głównej przygotowywał David Gaboriaud. Jak zrobić pieczony camembert z piklowanymi winogronami?
Pandemia odbiła się negatywnie na ogólnym stanie zdrowia dzieci. Lockdown, nauka zdalna, brak spotkań z rówieśnikami, brak ruchu i podjadanie sprawiły, że wielu uczniów mierzy się z nadwagą. Ten problem dotyczy także uczniów szkół sportowych. Jak pomóc dzieciom wrócić do wagi i zdrowia?
Jak nagły brak ruchu wpływa na dzieci? Jak zachęcić dzieci do ruchu i nauczyć ich zdrowych nawyków żywieniowych? O tym opowiedziała dietetyczka Paulina Ihnatowicz.