Jolanta Wachowiak w ciągu 10 lat schudła 170 kg. Osiągnęła to tylko dzięki diecie, bez operacji bariatrycznej. – Teraz, kiedy mam już nową wagę, chodzę na pewno szybciej, kupuję nowe rzeczy, mniejsze, nawet stopa mi się zmniejszyła o jeden rozmiar – powiedziała. – Przede wszystkim to mamy w głowie. To musi się u nas w głowie odblokować, bo jak tego nie odblokujemy w głowie to żaden lekarz, żadne zmniejszanie żołądków, żadne opaski, nic nam nie pomoże – dodała.
– Jedzenie od bardzo wczesnego okresu staje się takim przedmiotem, obiektem, który silnie wpływa na nasze emocje – powiedziała psycholog dr Ewa Jarczewska-Gerc. Specjalistka wyjaśniła, dlaczego sięgamy po jedzenie, aby poprawić sobie nastrój. Odpowiedziała także na pytanie, jak odróżnić głód od problemów emocjonalnych. Czy można trwale zmienić swoje nawyki żywieniowe?
W kuchni „Dzień Dobry TVN” potrawy z orzechów przygotował Piotr Kucharski. Kucharz zrobił m.in. pieczony ser z orzechami i owocami oraz drożdżówki z domowym kremem orzechowo-czekoladowym.
Behawiorystka Sonia Maciuszek zdradziła, z jakimi problemami najczęściej spotykają się właściciele psów. Wyjaśniła także, jak radzić sobie z agresją psa i jak odczytywać to, co psy komunikują swoim zachowaniem. Magdalena Budzyńska opowiedziała historię psa Boczka, który czeka na kochający dom.