Dzień Dobry TVN

sezon 12

Dzień Dobry TVN

Jolanta Wachowiak w ciągu 10 lat schudła 170 kg. Osiągnęła to tylko dzięki diecie, bez operacji bariatrycznej. – Teraz, kiedy mam już nową wagę, chodzę na pewno szybciej, kupuję nowe rzeczy, mniejsze, nawet stopa mi się zmniejszyła o jeden rozmiar – powiedziała. – Przede wszystkim to mamy w głowie. To musi się u nas w głowie odblokować, bo jak tego nie odblokujemy w głowie to żaden lekarz, żadne zmniejszanie żołądków, żadne opaski, nic nam nie pomoże – dodała.

Zjem i czuję się lepiej

– Jedzenie od bardzo wczesnego okresu staje się takim przedmiotem, obiektem, który silnie wpływa na nasze emocje – powiedziała psycholog dr Ewa Jarczewska-Gerc. Specjalistka wyjaśniła, dlaczego sięgamy po jedzenie, aby poprawić sobie nastrój. Odpowiedziała także na pytanie, jak odróżnić głód od problemów emocjonalnych. Czy można trwale zmienić swoje nawyki żywieniowe?

Łatwy orzech do zrobienia

W kuchni „Dzień Dobry TVN” potrawy z orzechów przygotował Piotr Kucharski. Kucharz zrobił m.in. pieczony ser z orzechami i owocami oraz drożdżówki z domowym kremem orzechowo-czekoladowym.

Jak rozmawiać z psem?

Behawiorystka Sonia Maciuszek zdradziła, z jakimi problemami najczęściej spotykają się właściciele psów. Wyjaśniła także, jak radzić sobie z agresją psa i jak odczytywać to, co psy komunikują swoim zachowaniem. Magdalena Budzyńska opowiedziała historię psa Boczka, który czeka na kochający dom.