Wielu kierowców narzeka na brak kultury na drogach. Czy nowe przepisy to zmienią? Od początku października tzw. jazda na suwak, która dotychczas była kwestią dobrej woli i życzliwości, będzie obowiązkowa. – Analizujemy, że po wprowadzeniu tych rozwiązań mniej więcej około 50% może skrócić się czas postoju w korkach. Z jednym warunkiem – jeżeli wszyscy kierowcy będą stosować się do zasady „jazdy na suwak” – powiedział Konrad Romik, sekretarz Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.
O nowej ustawie w studiu „Dzień Dobry TVN” dyskutowali Janusz Popiel, prezes Stowarzyszenia Pomocy Poszkodowanym w Wypadkach i Kolizjach Drogowych, oraz ekspert w zakresie ruchu drogowego Marek Konkolewski. Czy obowiązkowa jazda na suwak zapewni bezpieczeństwo uczestnikom ruchu drogowego i sprawi, że zwiększy się przepustowość na drogach? – Wprowadzenie tego przepisu to nie jest antidotum na rozwiązanie problemów korków – powiedział Marek Konkolewski.
Moda na jedzenie zup opanowała kraj. Na mapie kulinarnej pojawia się coraz więcej „zupiarni”, czyli lokali, które serwują jedynie zupy. – Generalnie bazowym składnikiem zup są warzywa. Zupa może wpływać bardzo dobrze na nasze trawienie i na naszą gospodarkę wodno-elektrolitową, dlatego że mają w dobie bardzo dużo potasu. Zupy są daniem, do którego dodajemy bardzo dużo przypraw. Przez to, że one są takie aromatyczne, rozgrzewające świetnie wpływają na naszą odporność, a przyprawy, których ilość dodana w zupie nie jest duża, mają działanie profilaktyczne, są silnym antyoksydantem – powiedziała dietetyk Paulina Borek-Trybała.
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Szymon Czerwiński gotował bulion warzywny, będący podstawą wielu zup, m.in. zupy porowej i dyniowej. Jakie sekrety zdradził szef kuchni? I jakie
Andrzej Stankiewicz przedstawił przegląd prasy.