Dzień Dobry TVN

sezon 11

Dzień Dobry TVN

Wielu kierowców narzeka na brak kultury na drogach. Czy nowe przepisy to zmienią? Od początku października tzw. jazda na suwak, która dotychczas była kwestią dobrej woli i życzliwości, będzie obowiązkowa. – Analizujemy, że po wprowadzeniu tych rozwiązań mniej więcej około 50% może skrócić się czas postoju w korkach. Z jednym warunkiem – jeżeli wszyscy kierowcy będą  stosować się do zasady „jazdy na suwak” – powiedział Konrad Romik, sekretarz Krajowej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

Czy umiesz jeździć na suwak

O nowej ustawie w studiu „Dzień Dobry TVN” dyskutowali Janusz Popiel, prezes Stowarzyszenia Pomocy Poszkodowanym w Wypadkach i Kolizjach Drogowych, oraz ekspert w zakresie ruchu drogowego Marek Konkolewski. Czy obowiązkowa jazda na suwak zapewni bezpieczeństwo uczestnikom ruchu drogowego i sprawi, że zwiększy się przepustowość na drogach? – Wprowadzenie tego przepisu to nie jest antidotum na rozwiązanie problemów korków – powiedział Marek Konkolewski.

Zupa lekarstwem na wszystko

Moda na jedzenie zup opanowała kraj. Na mapie kulinarnej pojawia się coraz więcej „zupiarni”, czyli lokali, które serwują jedynie zupy. – Generalnie bazowym składnikiem zup są warzywa. Zupa może wpływać bardzo dobrze na nasze trawienie i na naszą gospodarkę wodno-elektrolitową, dlatego że mają w dobie bardzo dużo potasu. Zupy są daniem, do którego dodajemy bardzo dużo przypraw. Przez to, że one są takie aromatyczne, rozgrzewające świetnie wpływają na naszą odporność, a przyprawy, których ilość dodana w zupie nie jest duża, mają działanie profilaktyczne, są silnym antyoksydantem – powiedziała dietetyk Paulina Borek-Trybała.

Najlepszy bulion warzywny

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Szymon Czerwiński gotował bulion warzywny, będący podstawą wielu zup, m.in. zupy porowej i dyniowej. Jakie sekrety zdradził szef kuchni? I jakie

Co dziś w gazetach

Andrzej Stankiewicz przedstawił przegląd prasy.