W ubiegłym roku na polskich drogach zginęło ponad dwa tysiące osób. Odszkodowania wypłacane rodzinom ofiar sięgają setek tysięcy złotych, którymi chętnie interesują się łowcy odszkodowań. Firmy wyspecjalizowane w pozyskiwaniu rekompensat dla rodzin ofiar wypadków komunikacyjnych żyją z wysokich prowizji od wynegocjowanych kwot odszkodowań. Pokaźne zarobki w tej branży spowodowały, że takich firm wciąż przybywa. Duża konkurencja powoduje, że wygrywa ten, kto pierwszy dotrze do bliskich ofiar. Jak pozyskują ich dane osobowe?
Łowcy odszkodowań, których jedynym celem jest podpisanie umowy o wysokiej prowizji z rodzinami ofiar wypadków to pierwszy reportaż jesiennej edycji „Superwizjera”. O tym, jak powstał ten materiał opowiedział w dzisiejszym studiu „Dzień dobry TVN” Jarosław Jabrzyk, redaktor magazynu. - Bartosza Józefiaka uderzyła ogromna ilość historii ludzi, którzy przeżyli gehennę zaraz po stracie bliskiej osoby. Łowcy to niezwykle zdeterminowani ludzie szukający zarobku codziennie dzwoniąc na telefon, pisząc na portalach społecznościowych i stojąc pod drzwiami - wyznał Jarosław. Jak szybko akwizytor pojawia się u poszkodowanej rodziny? Jak wygląda ta rozmowa?
Dziś w programie „Dzień dobry TVN” swój autorski przegląd prasy przedstawiła Renata Kim. Jakie informacje znalazły się na pierwszych stronach gazet? Dziennikarka między innymi opowiedziała o odwołaniu Jacka Kurskiego, pierwszym dniu Forum Ekonomicznego w Karpaczu oraz wskazówkach na zaoszczędzenie energii. Jak wygląda nauka biologii według licealnego podręcznika?
Kraków opanowały wielkoformatowe wycinanki, które możemy podziwiać w Krakowskim Forum Kultury. Dziś miał okazję się im przyglądać Piotr Wojtasik. Wycinanki to sztuka, która przeżywa obecnie renesans zwłaszcza na Ukrainie, skąd pochodzi Daria Alyoshkina. Artystka swoimi pracami zaadaptowała sztukę ludową w nowoczesny sposób. Jakie historie i emocje przeniosła na swoje wielkometrażowe dzieła?
W kuchni „Dzień Dobry TVN” zagościł Sebastian Olma wraz ze swoimi pomysłami na niebanalne obiady z pieca. Jak przygotował makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone w formie od lazanii? Jaki przepis dla wegetariańskich smakoszy zaproponował?