1 września to bardzo ważny dzień w życiu każdego ucznia. Jak gwiazdy wspominają swoje młodzieńcze lata? O tym dziś w studiu „Dzień Dobry TVN” opowiedzieli Beata Pawlikowska, Marianna Gierszewska oraz Radosław Majdan. - Ja nie miałam problemów w szkole, dlatego że nie chodziłam do szkoły. W drugiej klasie szkoły podstawowej postanowiłam, że ją rzucam. rodzice oczywiście zbledli, a ja wtedy nie miałam świadomości, że trzeba chodzić do szkoły i to nie jest kwestia wyboru - wyznała dziennikarka Beata Pawlikowska. Na jaki nieuczciwy czyn zdecydował się w podstawówce były piłkarz?
Po 16 latach pracy na przejściu dla pieszych „Pan Agatka” przechodzi na emeryturę. Każdego dnia witał mieszkańców Fordonu z uśmiechem na ustach. - Niektórzy specjalnie przejeżdżają tędy, żeby pokiwał, żeby się uśmiechnął bo od razu dzień staje się lepszy - wyznała mieszkanka osiedla Bajka. Praca, która miała być tylko chwilową pozwoliła Adamowi wyjść na prostą, a jego przejście dla pieszych doprowadziło go nie tylko do życiowej zmiany, ale również miłości swojego życia.
Rozpoczęcie roku szkolnego to dla dzieci i nauczycieli dzień pełen emocji. Dziś razem z uczniami postanowił je przeżyć Robert Stockinger. Dziennikarz wybrał się do Szkoły Podstawowej nr. 403 w Warszawie, by zapytać dzieci o ich pierwszy dzień w nowej szkole. Co najbardziej lubią w swojej podstawówce? Co im przeszkadza?
Śniadanie dla dziecka powinno być wartościowe i smaczne, ale co zrobić, aby zostało zjedzone? Dziś w studiu „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan przygotował posiłki, których nie odmówi nawet największy niejadek. Kucharz między innymi podał czekoladową zupę z orzechowym musli, tosty, oraz omlety. Jak wieczorem przygotować ciasto, by idealnie sprawdziło się do porannych gofrów?
Początek jesieni to doskonały czas na grzyby. Szczególnie, gdy najdroższy grzyb świata pojawia się w polskich lasach. Za kilogram gąski sosnowej koneserzy są w stanie zapłacić nawet 8 tysięcy złotych. Czym się wyróżniają od innych grzybów? - Gąska posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach, ale przede wszystkim posiada własności antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe. W Japonii wręcza się go na prezent ślubny - powiedziała prof. dr hab. Dorota Hilszczańska, Instytut Badawczy Leśnictwa. Jak wygląda ten gatunek i skąd wziął się w Polsce?