W kuchni „Dzień Dobry Wakacje” królowały owoc, które w duchu zero waste przygotowywała Jagna Niedzielska. W jej menu znalazł się pudding kokosowy z owocami z kompotu. Jagna zdradziła także swoje patenty na niemarnowanie żywności.
We Wrocławiu trwa kolejna edycja Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Nowe Horyzonty, o którym opowiedział organizator Roman Gutek. Zdradził także, jakie filmy będzie można zobaczyć na festiwalu, wśród nich znalazł się wyczekiwany film Quentina Tarantino „Pewnego razu… w Hollywood” oraz najnowszy film Pedra Almodovara „Ból i blask”.
Doroda Gardias prosto z Rowów opowiedziała, jakiej pogody można się spodziewać w ciągu dnia.
Kobiety na Sardynii poświęcają życie dla rodzin i są strażniczkami regionalnych tradycji. Wiele z nich dba o zwyczaje i kultywuje je poprzez przygotowywanie jedzenia według dawnych receptur oraz wytwarzanie rękodzieła. Jak wygląda ich życie i codzienność? – Sardynia to świat matriarchatu. Nonna jest jak królowa, szanowana. W niektórych rodzinach nadal dopóki nonna nie wyrazi zgody, rodzina sama nie może podjąć decyzji – powiedziała przewodniczka po Sardynii Galina Rossi.