W kuchni “Dzień Dobry TVN” królował miód. Grzegorz Zawierucha przedstawił pomysły na słodkie oraz wytrawne dania oparte na miodzie. Jak kucharz przygotował ciasto miodowo-kolendrowe? Jak zrobić sos musztardowo-miodowy?
Tomasz Zubilewicz odwiedził Zakopane, aby dowiedzieć się, jak zachować bezpieczeństwo w górach. Ratownik TOPR Maciej Ziarko opowiedział o niezbędniku taternika i wyjaśnił, dlaczego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie do wyprawy. Prezenter opowiedział również o prognozie pogody na dziś. Jakie temperatury nas czekają?
Piotr Wojtasik odwiedził Siedliszowice, aby nauczyć się wypiekać najlepszy chleb w kraju. Szkolił go mistrz Polski w pieczeniu chleba Krzysztof Ryndak i jego wesoła ekipa. Swoje mistrzowskie wypieki przygotowują w domu ludowym. Krzysztof udowodnił, że nie potrzebuje nowocześnie wyposażonej kuchni, by piec na medel. - Ja i koło gospodyń wiejskich jesteśmy jak chleb i masło - zdradził piekarz. W czym tkwi sekret idealnie chrupiącego bochenka?
Małgorzata Ohme i Filip Chajzer ćwiczyli swoje szare komórki na podstawie zadań z książki “Mózg jak brzytwa” Kai Nordengen. Ile kwadratów widzisz na rysunku? Wskaż odpowiedni wzór. Jak z tymi zadaniami poradzili sobie prowadzący “Dzień Dobry TVN”?
Kaja Nordengen to pochodząca z Norwegii lekarka specjalizująca się w neurologii. Ma na swoim koncie książki dotyczące pracy ludzkiego umysłu, który fascynował ją od dziecka. Jaki trening mózgu pisarka zaproponowała w swojej książce? - Nawet w naszej najbardziej zabieganej codzienności możemy zrobić wiele, by trenować nasz mózg. Najprostszym przykładem jest ugotowanie obiadu według nowego, wcześniej nieznanego nam przepisu - powiedziała specjalistka ds. mózgu. Jakich cennych porad jeszcze udzieliła?