Międzynarodowy Dzień Świadomości na temat Albinizmu obchodzony jest 13 czerwca. Jego nadrzędnym celem jest propagowanie wiedzy o problemach, z jakimi spotykają się osoby dotknięte tą przypadłością. Z tej okazji dzisiejsze studio „Dzień Dobry TVN” odwiedziły Alicja Bazan i Aleksandra Borcz. Czy nietypowa uroda to wszystko? - W życiu codziennym na pewno musimy się zmierzyć z tym, że nasz wzrok jest jednak słabszy od osób, które nie mają albinizmu. W lecie również jest duży problem, jeśli chodzi o słońce - wyznała Aleksandra. Jakie jeszcze informacje dotyczące życia z albinizmem zdradziły kobiety?
Sylwia i Jakub Kurkowscy stworzyli swoją własną Japonię w sercu karkonoskich lasów. Pewnego dnia para zapragnęła wymarzonego bajkowego ogrodu. Tak powstała prawdziwa orientalna enklawa w sercu polskich gór. - Każdy z tych kamieni przeszedł przez moje ręce. Tu zostawiłem część swojego serca - powiedział Jakub Kurowski, twórca japońskiego ogrodu. Jak na początku pracy reagowali ich sąsiedzi i znajomi?
Drzewko bonsai to wyjątkowa roślina, której pielęgnacja wymaga dużej cierpliwości i stosowania się do określonych reguł. Na czym polega jego unikatowość? O tym opowiedzieli dziś w studiu „Dzień Dobry TVN” Sylwia i Jakub Kurkowscy. Przy okazji pokazali, jak odpowiednio o nie zadbać. - Bonsai to rodzaj sztuki i dzieła, które tak naprawdę nigdy nie zostanie ukończone, bo ciągle się zmienia. „Bon” oznacza płaską tacę, natomiast „Sai” roślinę - zdradziła Sylwia Kośmider-Kurowska, założycielka i współtwórczyni ogrodu japońskiego. Jak nadać tej roślinie charakterystyczny kształt?
Do niedawna w lesie biwakować mogli głównie harcerze. Dziś natura przyciąga prawdziwych miłośników survivalu. Jak przygotować się do nocy pod gołym niebem? O tym w „Dzień Dobry TVN” opowiedział Witold Ciechanowicz z Nadleśnictwa Gdańsk. Przy okazji specjalista zdradził swój sposób na ciepły posiłek w środku lasu. Co warto zabrać ze sobą?
Szymon Czerwiński zaprezentował dziś w kuchni „Dzień Dobry TVN” przepisy na najlepsze dania z młodej kapusty. Na pyszny wiosenno-letni obiad kucharz zaserwował między innymi chlebek z kapustą i klopsikami. Jakie potrawy jeszcze przedstawił?
We wrześniu Agata Marcinkowska wystartuje w mistrzostwach świata w toczeniu na kole garncarskim. Odbędą się one w słonecznych Włoszech. Na czym polega konkurs? - Są dwa etapy. Najpierw trzeba wytoczyć walec z zadanej ilości gliny, a następnie misę - powiedziała garncarka. Artystyczną duszą zarazili ją rodzice. Dziś to Agata pasją zaraża kolejne pokolenie. Jakie arcydzieła użytku dziennego tworzy?