Dzień Dobry TVN

sezon 8

Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey odwiedził włoski region Emilia Romania, który słynie z owoców morza. Tam porozmawiał z rybakiem o najpopularniejszych rybach. Spotkał się także z organizatorką festynu w Porto Garibaldi. – Dzięki temu propagujemy rybołówstwo, czyli zawód, który uprawiali nasi przodkowie – powiedziała Lorena Carli. Szef kuchni Gianni Manegatti opowiedział natomiast o tym, jak przygotowywać owoce morza.

Owoce morza w kuchni Mikołaja Reya

W kuchni „Dzień Dobry TVN” królowały owoce morza. Mikołaj Rey podpowiedział gdzie i kiedy kupować te produkty i jak rozpoznać, które są świeże.

Pogoda na dziś

Maciej Dolega przedstawił prognozę pogody na niedzielę.

Tu trzymano broń atomową!

W Podborsku pod Koszalinem w tajnej bazie znajdował się radziecki magazyn broni atomowej. Dr Grzegorz Kiarszys zdradził sekrety tego miejsca. – Pozostało tutaj wiele elementów instalacji, które świadczą o tym, że ten schron miał tylko jedno przeznaczenie: przechowywanie głowic jądrowych – powiedział archeolog. – W momencie, kiedy wszystkie trzy bazy funkcjonowały w Polsce, kiedy Rosjanie trzymali tutaj głowice, Amerykanie, mimo tego, że posiadali doskonałe zobrazowania satelitarne baz, nie mieli pojęcia, co tak naprawdę sfotografowali i co udało im się zidentyfikować – dodał.

Polak, który jest przewodnikiem po Czarnobylu

Gościem „Dzień Dobry TVN” był Tomasz Ilnicki, który jest przewodnikiem po strefie czarnobylskiej. W studiu zdradził, jak zaczęła się jego fascynacja tym miejscem. Opowiedział także, jak wygląda przyroda w Czarnobylu i zwiedzanie elektrowni.