„Wiejski", „domowy", „prawdziwy", „bez konserwantów", „wysoka zawartość mięsa" – producenci żywności umieszczają na opakowaniach takie chwytliwe hasła, aby zachęcić nas do zakupu! Tylko czy zawsze jest to zgodne z prawdą, czy może jednak jesteśmy manipulowani? W najbliższym odcinku „Co nas truje" Kasia Bosacka ujawni triki stosowane przez producentów żywności i powie na co powinniśmy uważać podczas zakupów!
Wafelki o smaku orzechowym - w środku bez orzechów. Ciastka kokosowe, a w składzie 0,1% wiórków kokosowych, produkty dedykowane dzieciom z ogromną ilością cukru i całą masą szkodliwych substancji. Czy to przypadkiem nie jest oszustwo?
Kasia spotka się m.in. z posłanką Różą Thun, która walczy z problemem podwójnej jakości produktów spożywczych. Wiedzieliście, że te same artykuły w Polsce i z granicą mają inne składy? Niestety, w większości przypadków działa to na niekorzyść mieszkańców naszego kraju! Np. do chipsów sprzedawanych w Polsce dodaje się wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy, a w tych, które można kupić w Europie Zachodniej nie ma tego składnika! Czy możemy jakoś z tym walczyć? Jak producenci żywności nas oszukują i przy tym trują? Koniecznie musicie zobaczyć ten odcinek!
Zajmiemy się też zjawiskiem dowsizingu, czyli zmniejszania przez producentów rozmiarów opakowań bez zmieniania ceny. Batony, czekolady czy kostki masła o coraz mniejszej wadze, wyższa butelka sugerująca większą ilość produktu, chusteczki higieniczne pakowane po 9, a nie 10 sztuk! Dlaczego i jak producenci żywności usypiają naszą czujność?
Kasia porozmawia również z byłym pracownikiem sklepu, który opowie o niecnych praktykach stosowanych przez sprzedawców. Odświeżanie starego mięsa, zmienianie daty przydatności i sprzedawanie go jako nowe? To tylko jedna z szokujących rzeczy, jakie usłyszeliśmy! Co na to Sanepid? Zapraszamy Was do obejrzenia najbliższego odcinka!
Co nas truje - o czym jest program?
W nowym programie zobaczymy Kasię Bosacką na tropie tego, „Co nas truje”. We współczesnym świecie jesteśmy nieustannie podtruwani przez różnego rodzaju produkty spożywcze i napoje. Niezdrowych składników działających na nasz organizm jest tak wiele, że nie jesteśmy w stanie całkowicie pozbyć się ich z naszej diety. Wiele z nich sprzyja poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływa na nasze samopoczucie. Co możemy z tym zrobić? Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi, co kryje się w ich lodówkach. Prowadząca wyłowi z ich codziennych jadłospisów wszystko to, co może nas truć i w zgubny sposób wpływać na nasze samopoczucie. Czy podawane dzieciom parówki są zdrowe? Z jakich składników są produkowane? A co z dużymi ilościami wieprzowiny? Jeść czy nie?
Co nas truje - gdzie obejrzeć?
Wszystkie odcinki zobaczysz w player.pl.