Wielu osobom kojarzy się z egzotyką, wakacjami, czymś wyjątkowym i oczywiście zdrowym. Prawda jest jednak zupełnie inna. Olej palmowy, truciciel żywności i cichy zabójca. Gdzie jest najczęściej ukryty? We wszystkich przetworzonych produktach. Bezwonny, bez smaku, trudny do wykrycia przez człowieka, świadomie używany przez producentów. Olej palmowy ma dwie główne zalety: jest tani i wydłuża datę przydatności do spożycia! Znajdziemy go w niezliczonych produktach m. in. w gotowych daniach, słodyczach, chipsach, margarynie itd.
Tłuszcz palmowy zdecydowanie jest groźny dla naszego organizmu. Dlaczego? Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz szkodliwe tłuszcze trans. Spożywanie takich produktów przez wiele lat w dużych ilościach prowadzi do otyłości, cukrzycy, zaburzeń gospodarki lipidowej czy miażdżycy. Konsekwencją tego może być zawał mięśnia serca, udar, a nawet zaburzenia erekcji czy płodności.