Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ponad 2 kg dodatków do żywności! Najwyższa Izba Kontroli bije na alarm mówiąc, że w Polsce brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu możemy przyswoić nawet 85 różnych E! Czy mamy się czego bać?!
Czy konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku i inne dodatki do żywności nam szkodzą? Które produkty zawierają ich najwięcej? Na wszystkie te pytania odpowiemy w najbliższym odcinku „Co nas truje"!
Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach mogą spełniać 27 funkcji technologicznych. Dieta przeciętnego Polaka w 70% składa się z żywności przetworzonej, zawierającej chemiczne substancje. Co dzieje się z naszym organizmem, kiedy dochodzi do kumulacji tych wszystkich E? Czy ktokolwiek to bada?! Zdobędziemy dla Was te informacje!
Kasia Bosacka spotka się między innymi z Prezesem Najwyższej Izby Kontroli – Krzysztofem Kwiatkowskim, który opowie o wydanym przez NIK raporcie dotyczącym dodatków do żywności. Nasza prowadząca porozmawia również z prof. dr hab. Markiem Naruszewiczem, który w związku z wydanym raportem NIK zajmował się analizą zagrożeń dla zdrowia płynących ze spożycia substancji dodatkowych.
Wiele produktów spożywczych dzięki dodatkom do żywności nabiera odpowiedniego koloru, smaku i konsystencji, a wszystko po to, by zachęcić konsumenta do zakupu. Chemia w jedzeniu sprawiła, że żywność zaczęła upodabniać się do rzeczy, których się nie je... Jakich? Koniecznie musicie zobaczyć ten odcinek! Nasza bohaterka była zszokowana!
Przygotowaliśmy dla Was wiele ciekawych informacji. Odkryjemy przed Wami wszystkie fakty dotyczące dodatków do żywności! Zapraszamy do oglądania odcinka!
W nowym programie zobaczymy Kasię Bosacką na tropie tego, „Co nas truje”. We współczesnym świecie jesteśmy nieustannie podtruwani przez różnego rodzaju produkty spożywcze i napoje. Niezdrowych składników działających na nasz organizm jest tak wiele, że nie jesteśmy w stanie całkowicie pozbyć się ich z naszej diety. Wiele z nich sprzyja poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływa na nasze samopoczucie. Co możemy z tym zrobić? Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi, co kryje się w ich lodówkach. Prowadząca wyłowi z ich codziennych jadłospisów wszystko to, co może nas truć i w zgubny sposób wpływać na nasze samopoczucie. Czy podawane dzieciom parówki są zdrowe? Z jakich składników są produkowane? A co z dużymi ilościami wieprzowiny? Jeść czy nie?
Wszystkie odcinki zobaczysz w player.pl.