Co trzeci Polak co najmniej raz w tygodniu sięga po dania w proszku. Najczęściej są to zupy, których rocznie zjadamy aż 300 milionów opakowań. Ta liczba przeraża, podobnie jak konsekwencje ich spożywania.
O tym, że zupy w proszku są niezdrowe, wiemy wszyscy. Ale czy jesteśmy w stanie wymienić konkretne szkody, jakie wyrządzamy naszemu zdrowiu ich regularną konsumpcją? W kolejnym odcinku „Co nas truje" zrobią to za nas specjaliści. Szeroko zakrojone badania brytyjskich naukowców nie pozostawiają wątpliwości: miażdżyca, choroby serca i aż 10-krotne zwiększenie ryzyka nowotworów to tylko nieliczne ze schorzeń powodowanych przez ekspresowe dania. By pokazać, jakie spustoszenie sieją w naszych organizmach, poddamy gastroskopii miłośnika zup w proszku. Wyniki badania okażą się wstrząsające dla niego, ale i dla Kasi Bosackiej.
Co nas truje - gdzie obejrzeć?
Wszystkie odcinki zobaczysz w player.pl.