Ciasta najlepiej smakują do kawy, po sytym obiedzie lub u cioci na imieninach. Chociaż są istną bombą cukrową, Polacy kupują je na potęgę. Na sklepowych półkach znajdują się ich dziesiątki- serniki na ciepło, na zimno, tiramisu, z galaretką, owocami czy bitą śmietaną- do wyboru do koloru. Co takiego w sobie skrywają te sklepowe wypieki, że Kasia Bosacka postanowiła wziąć je pod lupę?
Do upieczenia prawdziwego, domowego biszkoptu wystarczą: mąka pszenna i ziemniaczana, świeże jaja oraz cukier. Czy wiedzieliście o tym, że w składzie tego kupnego znaj-duje się aż 14 różnych składników?! Ich znaczną część stanowią wzmacniacze i konserwanty. Do masowej produkcji używa się także jaj w proszku. Już nie raz zdarzało się, że producenci słynny susz jajeczny wyrabiali z zepsutych jaj, a spożycie takiego produktu grozi poważnym zatruciem m.in. zarażeniem salmonellą.
Kasia Bosacka odwiedzi specjalistów, którzy opowiedzą dlaczego należy wyrzucić ciasta z diety codziennej. Do studia zaprosi prawdziwe miłośniczki słodkich wypieków, aby udowodnić im, że kupne ciasta to nie słodka przyjemność, a słodki truciciel.