Co nas truje

sezon 1 odcinek 3

Co nas truje

Polska jest jednym z największych producentów drobiu w Unii Europejskiej, a Polacy kurczaki jedzą na potęgę. Chętnie po nie sięgamy, bo zachęcają nas swoim chudym mięsem, są tanie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Poza tym można je podać we wszelaki sposób. Kurczaki uwielbiają wszyscy, a najbardziej dzieci. Niestety....

Czy wiecie, co jedzą przemysłowe kurczaki? W ich paszy znajdziemy mnóstwo wzmacniaczy i konserwantów. Skoro one to jedzą, to i my, i nasze rodziny! Takie substancje dodają kurczakom jedynie masy. I o to chodzi, bo przecież im większe piersi z kurczaka, tym bardziej atrakcyjne dla konsumenta. Jakie tajemnice skrywa jeszcze drób? Z pewnością przepełniony jest hormonami, które m. in. sprawiają, że dzieci nadzwyczajnie szybko dojrzewają.

W trzecim odcinku „Co nas truje" Kasia Bosacka poszuka dowodów na to, że kurczak nas truje. Do swojego programu zaprosi lekarzy specjalistów, biologów i rodzinę, która nie wyobraża sobie życia bez pieczonej kury. Czy Kasia przekona ich do wykreślenia kurczaka ze swojego jadłospisu?