Co nas truje

sezon 3 odcinek 10

Co nas truje 3

Biały meszek, niebieska, zielona czy czarna włochata narośl na jedzeniu, czyli pleśń. Wydaje nam się, że wystarczy ją zdjąć i produkt można jeść, bo przecież nie jest zepsuty.

Nic bardziej mylnego - niektóre gatunki pleśni wytwarzają szkodliwe substancje – mykotoksyny. Przenikają do całego produktu, co nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Mogą one wywołać ostre zatrucia, reakcje alergiczne, osłabić układ odpornościowy a nawet wywołać choroby śmiertelne czyli raka.

W kolejnym odcinku "Co nas truje" Kasia Bosacka wraz z ekspertami pokażą nam, jak toksyny wytwarzane przez pleśń przenikają do jedzenia i jak bardzo są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Dowiemy się, jak przechowywać jedzenia, żeby dłużej zachowywało świeżość. Odwiedzimy rodzinę, która boryka się z problemem pleśni w mieszkaniu, żeby sprawdzić, czy aby ta pleśń nie jest przyczyną chorób dzieci.

Do studia zaprosimy specjalistów zajmujących się „tematem pleśni" na co dzień. A wszystko po to, żeby udowodnić, że spleśniałe jedzenie po prostu nam szkodzi.

Co nas truje - o czym jest program?

W nowym programie zobaczymy Kasię Bosacką na tropie tego, „Co nas truje”. We współczesnym świecie jesteśmy nieustannie podtruwani przez różnego rodzaju produkty spożywcze i napoje. Niezdrowych składników działających na nasz organizm jest tak wiele, że nie jesteśmy w stanie całkowicie pozbyć się ich z naszej diety. Wiele z nich sprzyja poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływa na nasze samopoczucie. Co możemy z tym zrobić? Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi, co kryje się w ich lodówkach. Prowadząca wyłowi z ich codziennych jadłospisów wszystko to, co może nas truć i w zgubny sposób wpływać na nasze samopoczucie. Czy podawane dzieciom parówki są zdrowe? Z jakich składników są produkowane? A co z dużymi ilościami wieprzowiny? Jeść czy nie?

Co nas truje - gdzie obejrzeć?

Wszystkie odcinki zobaczysz w player.pl.