Produkty light są postrzegane jako dietetyczna alternatywa dla naszych ulubionych produktów. Mają sprzyjać utracie wagi, zdrowiu, a przy tym dobrze smakować, a my mamy cieszyć się nimi bez wyrzutów sumienia. Gdzie jest haczyk?
Okazuje się, że spożywanie popularnych produktów w wersji light przynosi skutek odwrotny od zamierzonego. Utrudniona redukcja wagi to najmniejsza z konsekwencji, jakie grożą nam przy ich regularnej konsumpcji. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda niezbicie wykazały, że już dwa produkty mleczne typu light dziennie spożywane regularnie zwiększają ryzyko zaburzeń owulacji o całe 85%, a stąd prosta droga do... niepłodności. W dodatku produkty reklamowane jako dietetyczne po analizie etykiety okazują się bombami cukrowymi. Bez grama tłuszczu.
W odcinku dowiemy się także, jak od podszewki działa przemysł, który zachęca nas do sięgania po produkty typu light, a dietetyczka zaproponuje naturalną przekąskę, która dostarczy mnóstwo witamin i antyoksydantów. Bez skutków ubocznych.
Kasia Bosacka przepyta ekspertów ze wszystkich kwestii nurtujących osoby obawiające się picia mleka. Lekarze i dietetycy wyjaśnią, kto powinien go unikać, jak rozpoznać u siebie alergię na białka mleka czy też nietolerancję laktozy, i jak rozróżnić te dwie dolegliwości. Dowiemy się także, czym zastąpić mleko, jeśli zaliczamy się do osób, które nie chcą bądź nie mogą go pić. Rozważymy także etyczne aspekty jego produkcji.