Bez planu
TVN Style

Bez planuBez planu

Izrael

Odcinek 6, Sezon 2

Żródło: Archiwum TVN Style
Bez planu, Izrael, sezon 2, odcinek 6
Oglądaj jeszcze przez:
03dni
23godz.
36min.

Po nowoczesnym i pełnym niespodzianek Tel-Awiwie, pora na dalszy ciąg wyprawy Hanny Lis do Izraela, który oczarowuje wszechobecną historyczną zabudową, pełnymi życia, serdecznymi ludźmi i przepyszną kuchnią.

Na początek Hania wybrała się nad Morze Martwe. Ten najbardziej zasolony zbiornik wodny na świecie pozwolił Hani bez problemu unosić się na wodzie, nie wymagając jakiegokolwiek wysiłku z jej strony. To jedyne morze, w którym nie trzeba umieć pływać, by... pływać. Aby w pełni skorzystać z jego uroków, prowadząca wybrała się na zabieg z błota z Morza Martwego, które podobno ma dobroczynny wpływ na mięśnie i stawy. A jak jest naprawdę?

Po zażyciu zasłużonego relaksu, Hanna wyruszyła prosto na tradycyjny izraelski targ, pełen tętniących życiem stoisk, wprost wyjętych z czasów, gdy na ulicach miast targowano się, spotykano i dzielono swoimi codziennymi troskami z kupcami. Dlatego Hanna Lis nie mogła ominąć targu Machane Yehuda, na którym skosztowała jemeńskich specjałów serwowanych przez niezwykle żywiołowego i rozśpiewanego kucharza.

Nieustanne jedzenie zmęczyło nawet naszą niezłomną miłośniczkę dobrej kuchni. Kiedy zatem zauważyła sklepik ze świeżo wyciskanymi sokami, nie wahała się, by zajrzeć do środka. Powitał ją 74-letni, jowialny sprzedawca, który na wstępie zapewnił, że jego soki odmłodzą Hannę, a także uczynią ją zdrowszą i szczęśliwszą. Oprócz zdrowych koktajli, zaaplikował jej upiększające specyfiki własnej produkcji... To, co spotkało Hannę Lis w sklepiku żywiołowego staruszka, przeszło jej najśmielsze oczekiwania i na długo pozostanie w jej pamięci.

Izrael słynie z kibuców, czyli społeczności, w których wszystko jest wspólne. Utrzymywane są z pracy swoich mieszkańców, którzy oddają wspólnocie cały swój przychód. Jest on równo dzielony pomiędzy wszystkich członków społeczności, dzięki czemu stan posiadania każdego obywatela kibucu jest identyczny. Co ciekawe, pomysł na takie organizacje został zapożyczony od nikogo innego, jak od Polaków! Czy w dzisiejszych czasach, w których zysk i sukces jednostki potrafi przesłonić prawdziwe wartości, szczęśliwe i zgodne życie w kibucu jest możliwe?

O zgodzie mogłaby zapewne długo opowiadać pewna arabsko-żydowska para, która spełnia się w dojrzałym związku, nie zważając na różnice w przekonaniach i... religii. Posłuchanie tej islamsko-żydowskiej pary, która na pierwszym miejscu stawia wspólną pracę i miłość, może być dla wielu z nas ważną lekcją.

Izrael zachwyca widokami, kuchnią i niesamowitymi ludźmi, którzy chętnie dzielą się historią miasta z każdym, kto chce je poznać. Hanna Lis wykazała się ciekawością i otwartością, dzięki której pokaże nam ten kraj nie tylko od kulinarnej, ale również kulturowej i religijnej strony. Jedno jest pewne – zafascynuje on niejednego miłośnika podróży i kto wie - może ułatwi Wam wybór destynacji Waszego następnego urlopu?

Dystrybucja:
TVN Style
Kraj produkcji:
Polska
Tagi:
kuchnia włoska, kuchnie świata, kuchnia portugalska, kuchnia szwedzka, Hanna Lis TVN Style, program Hanny Lis, Hanna Lis kuchnie świata, gdzie jeść na urlopie, regionalne specjały, podróż po restauracjach, kuchnia rumuńska, gdzie zjeść regionalne specjały
Kategoria wiekowa:
rozwiń więcej
Zobacz wszystkie odcinki „Bez planu”

Jeszcze chwilę...

Trwa weryfikacja numeru telefonu
w T-Mobile niezbędnego do
skorzystania z oferty