36,6

sezon 3 odcinek 4

36,6 3

Zastanawialiście się kiedyś, ile mięsa zjadacie w ciągu tygodnia? Według wytycznych wielu organizacji prozdrowotnych powinno to być 750 g przed obróbką. Tymczasem dane pokazują, że Polacy zjadają prawie dwa razy tyle. Często nie jest to też mięso dobrej jakości. Jeśli chcecie wiedzieć, jak podczas zakupów odróżnić świeże mięso od tego, które leży w sklepie zbyt długo – obejrzyjcie „36,6 °C”. Poza tym powiemy wam, które parówki nie są „oszukane” oraz jak przechowywać i rozmrażać mięso. W bonusie - przepis na super zdrową szynkę domowej roboty.
W ramach akcji „Myśl sercem” zajmiemy się tematem migotania przedsionków – najczęstszej arytmii serca. Sprawa jest poważna, gdyż nieleczone migotanie może prowadzić do udaru mózgu. Jest również niebezpieczne dla tych, którzy mają już na koncie jeden udar. Jak wykryć migotanie przedsionków? Rozwiązań jest wiele, można np. pacjentowi wszczepić pod skórę malutkie urządzenie, które będzie rejestrować pracę serca przez całą dobę. A jak leczyć wykryte migotanie?