Zadanie 9: Rozgrzewający posiłek, gdy za oknem sroga zima
Gdy za oknem sroga zima, pod stopami skrzypie śnieg, lodowaty wiatr zwiewa czapki z głów, a tęgi mróz maluje wzory na szybach, każdy marzy o tym, by zaszyć się pod ciepłym kocem i wyjść spod niego dopiero na wiosnę. Michel to jednak nie jeż, nie niedźwiedź i nie nietoperz, by zasypiał na zimę jak suseł. Srogie mrozy trzeba przetrwać, a żeby przetrwać, trzeba jeść.
Michel wie co gotować, aby wesprzeć swój organizm w trudnym okresie mroźnej aury. W dzisiejszym zadaniu specjalnym zmierzy się z pokutującym ciągle jeszcze mitem, który mówi, że najlepsze jedzenie na mroźne dni to dania tłuste, ciężkie i nudne. Okazuje się bowiem, że witaminy ukryte w korzeniach warzyw zebranych latem, idealnie wzmocnią odporność zimą, korzenne przyprawy i miód rozgrzeją organizm od środka, a gorące i sycące potrawy dodadzą energii.
W dzisiejszym odcinku Michel Moran pokaże co ugotować, by zjeść smaczny i zdrowy zimowy posiłek pełen wartości odżywczych. Gdy za oknem szaleje zima, Michel proponuje Potee Bourguignone, czyli rozgrzewającą zupę i Jabłko Pieczone, czyli deser zimowy.