Zadanie 5: Bezglutenowy posiłek dla małych i dużych
Gotowanie dla gości to dla wielu z nas ogromna przyjemność. Michel także chętnie przygotowuje przysmaki, gdy oczekuje przybycia bliskich. Nierzadko zdarza się jednak, że oczekiwani goście mają swoje własne, bardziej i mniej skomplikowane preferencje kulinarne, nie zjedzą więc wszystkiego, co podamy. Warto wiedzieć, jakie gusta kulinarne mają nasi przyjaciele i rodzina, by nie popełnić kulinarnego faux pas, a w efekcie nie pozostawić przybysza z wilczym głodem i suchym prowiantem. Tych, którzy nie lubią pomidorów, można pewnie zadowolić ogórkiem, oponentom polskiej kuchni zamiast bigosu podać tortillę, a wegetarianom przyrządzić pasztet warzywny, ale Michel Moran stanie dziś przed poważniejszym wyzwaniem. Jego kolejnym zadaniem specjalnym jest stworzenie pysznego, kolorowego i odżywczego posiłku dla dziecka, które nie je glutenu. Michel jako kucharz świetnie wie, jakie produkty ukrywają gluten, a każdy, kto dopiero chciałby się dowiedzieć, łatwo znajdzie wiele informacji o diecie bezglutenowej, ponieważ obecnie jest ona bardzo popularna. Ze świeżych jajek, sera i śmietany powstanie zaskakujące, sycące danie – Mały flan, czyli sery z pomidorkami. Ciekawie przyrządzone owoce połączone z dobrej jakości wędliną stworzą wykwintny posiłek, który każdy może przygotować w swojej kuchni. Będzie to wyjątkowe Carpaccio dla dzieci, czyli przekąska warzywno-owocowa. Mleko roślinne stanie się zaś bazą do Koktajlu czereśniowego, czyli treściwego napoju. Michel pokaże, jak w prosty sposób przygotować dania zgodne z zasadami skomplikowanej diety bezglutenowej.