Zadanie 2: Orzeźwiający posiłek gdy za oknem skwar
O upalnym słonecznym lecie marzymy podczas długich, ciemnych i mroźnych zimowych wieczorów. Gdy jednak nadchodzą gorące dni i duszne noce, wiele dalibyśmy za chwilę rześkiej ochłody. Żar leje się z nieba, termometry szaleją, tropikalna aura trwa w najlepsze, a picie wody nie daje już ukojenia. Michel Moran przekonuje, że nawet w tak ekstremalnych warunkach warto zaszyć się w kuchni, by przygotować dania, które pomogą przetrwać upał. Świeże, soczyste warzywa w towarzystwie mocno schłodzonego nabiału i odświeżających ziół mogą zastąpić pożywny, ale lekki obiad. Mrożone owoce natomiast zamienią się w ciekawy i orzeźwiający deser, dzięki prostym lecz zaskakującym dodatkom. Gdy temperatura dawno przekroczyła już trzydzieści stopni Celsjusza nikt nie ma ochoty spędzać czasu przy buchających płomieniach kuchenki lub przy nagrzanym piekarniku. Kolejnym zadaniem specjalnym Michela jest udowodnienie, że pożywny i pyszny posiłek, idealny na upalny dzień, możemy zrobić szybko, sprawnie, bez użycia ciepła i z wielką przyjemnością. Propozycje na upały to Orzeźwiające Gazpacho, czyli letnia zupa, Mus Na Lato, czyli letnie danie główne i Domowy Sorbet, czyli mrożony deser.