Francuskie wędrówki Julie

sezon 2

Culinary Roadtrip

W tym odcinku odwiedzimy Lyon, który uchodzi za stolicę francuskiej gastronomii. Już Rzymianie docenili strategiczną pozycję tego miejsca, które leży pomiędzy Alpami a Masywem Centralnym, a także między północą i południem Europy, na zbiegu Rodanu i Saony. Miasto to było pierwszą stolicą Galii i cieszyło się monopolem na handel winem. Wraz z Marią Medyceńską, królową Francji, przybyli tutaj włoscy kupcy, którzy rozwinęli handel przyprawami, a także sprowadzili ze swojej ojczyzny lody, karczochy i kardy. Kulinarna historia Lyonu jest niezwykle bogata. Czas ją poznać!

Druga odsłona kulinarnej podróży przez najpiękniejsze regiony Francji, obfitującej w piękne krajobrazy, niezwykłe smaki i aromaty. Normandia, Île-de-France, Alzacja – to tylko niektóre z regionów, które Julie Andrieu odwiedzi w drugiej serii swojego programu „Francuskie wędrówki Julie”. Zwieńczeniem serii będzie kolacja, podczas której prowadząca przygotuje dla swoich gości dania poznane w trakcie podróży.