Anthony Bourdain – miejsca nieznane

sezon 8

Anthony Bourdain: Parts Unknown

W tym odcinku odwiedzimy pikantne, zmysłowe centrum gastronomiczne Chin. Miasto, w którym dochodzi do zderzenia tradycji i nowoczesności. Prowincja Syczuan leży w południowo-zachodniej części Chin, ponad 1500 km od Pekinu. Jest to region tak urodzajny, że nazywa się go „spichlerzem Chin”. Jego stolica, pomimo raptownego rozwoju, nie zatraciła swych kulinarnych korzeni. Anthony Bourdain na tę niezwykłą wyprawę w poszukiwaniu lokalnych przysmaków zabiera swojego przyjaciela, który pomoże mu odkryć najsmaczniejsze potrawy syczuańskie.

Amerykański szef kuchni po raz kolejny przemierzy glob w poszukiwaniu najlepszych smaków. Głównym celem podróży Anthony’ego Bourdaina jest odkrycie unikalnych smaków i aromatów lokalnego jedzenia z całego świata. To jednak nie wszystko – w miejscach, które odwiedza, zdarza mu się też mierzyć z politycznymi i społecznymi problemami mieszkańców.