Anthony Bourdain – miejsca nieznane

sezon 8

Anthony Bourdain: Parts Unknown

Anthony Bourdain odwiedzi restaurację Masa w Nowym Jorku – najdroższy lokal gastronomiczny w Ameryce. Kolacja tutaj kosztuje ok. 600 dolarów od osoby, nie licząc sake i dodatkowych kawałków najlepszej jakości na świecie tuńczyka. Składniki do potraw przylatują z Japonii lub są uprawiane według wytycznych człowieka, który rządzi w tej wybitnej restauracji. Określenie Masayoshiego Takayamy jako najbardziej poważanego sushi szefa w Ameryce nie oddałoby mu sprawiedliwości – to ktoś znacznie więcej… Co sprawiło, że wyrwał się z japońskiej prowincji i podbił USA?

Amerykański szef kuchni po raz kolejny przemierzy glob w poszukiwaniu najlepszych smaków. Głównym celem podróży Anthony’ego Bourdaina jest odkrycie unikalnych smaków i aromatów lokalnego jedzenia z całego świata. To jednak nie wszystko – w miejscach, które odwiedza, zdarza mu się też mierzyć z politycznymi i społecznymi problemami mieszkańców.